back

НА НОВГОРОД-СІВЕРЩИНІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ЗЛОЧИНІВ КОМУНІСТИЧНОГО ТОТАЛІТАРНОГО РЕЖИМУ

21 травня 2023

Пам’ять жертв політичних репресій в Україні вшановують щорічно у третю неділю травня відповідно до Указу Президента України від 21.05.2007.

З цієї нагоди перший заступник начальника районної військової адміністрації Павло Плотніков та керівництво Новгород-Сіверської міської ради поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам голодомору».

Масштабна кампанія з масових репресій була розгорнута в 1937-1938 роках за ініціативою керівництва СРСР для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. ЇЇ наслідками для України стало знищення політичної, художньої та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій та денаціоналізація.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів.

Присутні хвилиною мовчання вшанували безневинно закатованих, які постраждали від тоталітарного режиму наприкінці тридцятих-сорокових років минулого століття.