back

П’ять прикордонних громад області отримали девайси від ЮНІСЕФ

10 травня 2023

 

До Чернігівської області надійшла чергова допомога від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) — 354 хромбуки і планшети. Сьогодні вони поїхали у п’ять прикордонних громад — Городнянську, Корюківську, Новгород-Сіверську, Сновську та Семенівську.

 

 

 

«В області триває процес організації доступу до навчання. На сьогодні, завдячуючи фонду ЮНІСЕФ, а також Міністерству освіти і науки України, ми передаємо планшети і хромбуки для учнів, які перебувають поблизу кордону з російською федерацією. З такими девайсами діти матимуть змогу долучитися до онлайн-навчання», — прокоментував начальник Управління освіти і науки ОВА Юрій Музика. Він додав, що техніку отримають діти наших захисників і захисниць; з родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також з категорії внутрішньо переміщених.

Найбільше гаджетів (214 одиниць) отримала Семенівська громада.

«Майже вся територія громади входить у 20-кілометрову зону, тому у нас тільки дистанційна форма навчання. За такий довгий час (і карантин, і повномасштабне вторгнення) всі призвичаїлися, працюють і виходять на зв’язок. Школи мають освітні платформи, у дітей – більш-менш нормальний доступ до інтернету, — зазначила начальниця відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради Олена Кресс. — Є проблеми технічні: якщо педагогічний персонал повністю забезпечений пристроями, то серед учнів ситуація інша. Більшість сімей не може самостійно придбати гаджет для дитини. Тому 108 хромбуків і 106 планшетів, які сьогодні отримуємо, — суттєва допомога нашим діткам. Таким чином забезпечимо потребу на 30%».

В інші громади поїхало менше оргтехніки: у Сновську — 43, Новгород–Сіверську — 42, Корюківську — 29 та Городнянську — 26.

До прикладу, у Корюківській ТГ навчання проводиться за змішаною формою (20-кілометрова зона — виключно дистанційно). За словами начальниці місцевого відділу освіти, культури, молоді та спорту Ірини Наумчик, у населених пунктах проблем з інтернетом не виникає (громада долучалася до програми забезпечення інтернетом сільської місцевості). Інший бік питання якісної організації дистанційного навчання — фінансова спроможність родин.

«Подібна допомога дає можливість дітям повноцінно працювати онлайн, спілкуватися з вчителями та однолітками. Адже навчальний та виховний процес не завершується уроками. Він безперервний», — зауважила Ірина Наумчик.

 

За інформацією Управління освіти і науки ОВА, вчителі області практично повністю забезпечені комп’ютерною технікою. Цьому сприяла попередня поставка ноутбуків від ЮНІСЕФ у кількості п’ять тисяч одиниць.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації