back

Стан виконання Закону України «Про основи національного спротиву» розглянуто на засіданні колегії РДА

27 квітня 2023

Стан виконання Закону України «Про основи національного спротиву» розглянуто на засіданні колегії районної державної адміністрації під головуванням Сергія Сергієнка. 
Наголошено, що заходи з організації національного спротиву районною державною адміністрацією здійснювались ще до прийняття зазначеного Закону. Так,  були затверджені районні програми забезпечення проведення заходів і робіт з мобілізаційної підготовки місцевого значення, мобілізації та територіальної оборони, з організації територіальної  оборони Новгород-Сіверського району Чернігівської області на 2021-2022 роки, в рамках реалізації яких придбані матеріально-технічні ресурси, проведені навчальні збори, на що використано 90 тис. грн. Крім того, утворений штаб району територіальної оборони.

 

Для виконання завдань національного спротиву, зміцнення обороноздатності підрозділів територіальної оборони  у грудні 2022 року затверджена Програма матеріально-технічного забезпечення національного спротиву на території Новгород-Сіверського району Чернігівської області на 2023-2024 роки, у рамках якої у 2023 році передбачено фінансування заходів на 412,5 тис. грн, з них за рахунок районного бюджету - 50,0 тис. грн, за рахунок іншої субвенції бюджетів місцевих рад районному бюджету - 362,5 тис. грн. Наразі профінансовано заходи на 130,3 тис. грн, придбані пально-мастильні матеріали (бензин, дизельне паливо), будівельні матеріали для потреб підрозділу територіальної оборони для будівництва фортифікаційних споруд та Новгород-Сіверського  районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для здійснення заходів з оповіщення військовозобов’язаних та оперативної доставки їх до підрозділів проходження військової служби.

Зборами ініціативної групи  жителів Новгород-Сіверської територіальної громади утворено Добровольче формування Новгород-Сіверської територіальної громади №1, яке бере участь у забезпеченні заходів громадського порядку і безпеки разом з Новгород-Сіверським районним відділом поліції ГУ НП України в Чернігівській області, охороні об’єктів життєзабезпечення на території громади.
Затверджені Положення про організацію роботи блокпостів, Алгоритм видачі перепусток на території Новгород-Сіверського району на період дії воєнного стану та  запровадження комендантської години. Виготовлено та видано 562 перепустки працівникам та 200 - на транспортні засоби.

Районною військовою адміністрацією спільно з місцевими радами з метою захисту населення під час дії воєнного стану обстежено та взято на облік 45 найпростіших укриттів на територіях територіальних громад проведено обстеження 44 протирадіаційних укриттів.
З метою формування в молодого покоління шанобливого ставлення до наших оборонців у закладах освіти  проводяться інформаційно-просвітницькі, виховні години, започатковані проєкти «Герої не вмирають», оформлені куточки/інформаційні стенди з інформацією про випускників - учасників АТО (ООС), бойових дій у зв’язку з повномасштабним вторгнення російської федерації в Україну, які загинули, у бібліотеках оформлені викладки лiтератури, iнших матерiалiв, присвячених вшануванню пам’яті захисників і захисниць України,.
На офіційних сайтах органів виконавчої влади та місцевого самоврядування розміщені рубрики «Герої не вмирають», «9.00 – загальнонаціональна хвилина мовчання», «Соціальний захист учасників АТО/ООС», «Захиснику України», де розміщується інформаційний контент щодо соціальної та правової допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, ветеранам війни, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих, зниклих безвісти) захисників/захисниць. 
Підсумовуючи роботу колегії, Сергій Сергієнко зауважив, що заходи з організації національного спротиву на території прикордонного району  будуть ефективними за спільної участі усіх гілок місцевої влади, військових підрозділів та ініціативних мешканців району. На цьому зосереджуватиметься наша увага.