back

В області затверджена Програма сприяння функціонуванню української мови як державної

25 квітня 2023

Над розробкою відповідної Програми працювали кілька місяців, обговорюючи кожен пункт у широкому колі. Днями ж розпорядження про її затвердження підписав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

“Чернігівщина стала 15-ою областю в Україні, де затверджено регіональну мовну програму. Для прикордонної області — це вкрай важливий документ, який сприятиме створенню необхідного підґрунтя для закріплення української в усіх сферах суспільного життя”, — прокоментував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь і нагадав, що перша в Україні подібна місцева програма ухвалена саме на Чернігівщині,  у Ніжині, ще в лютому 2021 року.

Автори обласної Програми переконані, що позиції української мови потребують посилення практично в усіх сферах суспільного життя регіону. Адже в умовах війни це питання безпосередньо пов’язане з національною безпекою.

«Основна моя вимога щодо створення обласних програм завжди однакова: вони мають бути дієвими. Документ заради документа – нікому не потрібен. На цьому наголошував і на засіданні з обговорення проєкту Програми сприяння функціонуванню української мови як державної в області, якої досі не було, — акцентував В’ячеслав Чаус. — Вважаю, що відповідні Програми мають бути у кожній громаді».

Документ передбачає три складові роботи:

– моніторинг та контроль за розвитком та функціонуванням української мови. З практичних заходів — це аналіз репертуару обласних театрів, а також вивчення стану мережі українознавчих, народознавчих музеїв та етнографічних кімнат у навчальних закладах Чернігівської області;

– популяризація української мови як державної серед жителів регіону. Цей розділ передбачає 12 підпунктів, серед яких: створення фонду аудіозаписів окремих творів письменників Чернігівщини; поповнення фондів обласних бібліотек; проведення різноманітних конкурсів, фестивалів, лекторіїв;

– підвищення рівня культури професійного мовлення. Серед іншого: придбання музейних аудіогідів; проведення курсів з культури українського мовлення для різних категорій населення.

Усе перераховане планується реалізовувати в три етапи до 2029 року за рахунок асигнувань обласного бюджету, які передбачені в кошторисах відповідальних виконавців Програми (а це — майже дев’ять мільйонів гривень), та коштів бюджетів місцевого самоврядування.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації