back

ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ ОСВІТЯНИ ТА НАУКОВЦІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВЕТЕРАНСЬКОГО ФЕРМЕРСТВА

24 березня 2023

23 березня 2023 року відбувся онлайн Семінар для фахівців закладів аграрної науки та освіти «Місцевий розвиток орієнтований на громаду: освіта, наука та ветерани», що був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ) та Державною установою «Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти (Науково-методичний центр ВФПО).

 

Як можуть заклади аграрної освіти та науки долучитися роботи з ветеранами та ветеранками, які хочуть започаткувати фермерське господарство чи вже працюють у фермерстві?

 

Війна росії проти України розпочалася ще 2014 року, але це мало позначилося на навчальних програмах освітніх закладів: якихось спеціальних програм для підготовки ветеранів до підприємництва, зокрема фермерства, практично нема. Рідкісним явищем є й дослідження проблем ветеранського середовище у практиці наукових установ.

 

Війна триває. І це означає, що кількість ветеранів і ветеранок війни суттєво. Чим займатимуться вони після війни у країні зі зруйнованою війною промисловістю? Про це треба думати  вже сьогодні, вважає Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, керівник проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», що започаткований НАСДСУ.    

Тема розвитку ветеранського фермерства в центрі уваги не тільки органів влади США - Міністерства сільського господарства чи Адміністрації з розвитку малого бізнесу, а й університетів. Національний ветеранський ресурсний центр «Інститут ветеранів та сімей військових» Сіракузького університету пропонує унікальні та інноваційні програми навчання кар’єрі, професіям і підприємництву для військовослужбовців, ветеранів і подружжя військових. Центр також забезпечує дієві та національно впливові дослідження, аналіз політики та оцінку програм; співпрацює з громадами та некомерційними організаціями по всій країні, щоб покращити надання послуг 19 мільйонам ветеранів у Сполучених Штатах та їхнім родинам.

Для університетів МША працювати з ветеранами і ветеранками, членам їх сімей – це престижно. Тут навіть запроваджено рейтинг найкращих коледжів для ветеранів, щоб надати дані про найвищі рейтинги навчальних закладів, які роблять отримання вищої освіти більш доступним для ветеранів і військовослужбовців.

 

Міністерство у справах ветеранів України вже перейнялося проблемою координації професійної адаптації ветеранів війни та членів їх сімей та розпочало роботу зі створення мережі центрів ветеранського розвитку на базі вищих навчальних закладів,- про цей йшла мова у виступі Альони Скорзової, експертки НАТО при Міністерстві у справах ветеранів України за напрямом ветеранського розвитку та працевлаштування ветеранів. Очікується, що діяльність таких центрів сприятиме підвищенню рівня конкурентоспроможності ветеранів та членів їх сімей на ринку праці, їх продуктивної зайнятості/самозайнятості.

 

Така діяльність центрів Реалізація програм дорадництва та менторства, сприяння розвитку ветеранських підприємницьких ініціатив.

 

Мета  проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок» - створення  та  підтримка  діяльності  системи  неформального  професійного  навчання  та дорадчого супроводу  для залучення ветеранів до фермерської діяльності насамперед, щодо створення та    розвитку  сімейних  фермерських  господарств,  а  також  їхнього  кооперування  (мережування)  для підвищення ефективності. Ми переконані, наголосила Світлана Євчу, координаторка проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», що нашою Школою,  - та й НАСДСУ загалом - і центрами ветеранського розвитку складеться добре партнерство. Мета такого партнерства – допомогти теперішнім Захисникам і Захисницям стати успішними підприємцями, зокрема – фермерами, подолати бар’єри на шляху до успіху.

 

А бар’єрів є чимало: відсутність підприємницького досвіду, знань, стартового капіталу, навичок комунікації... Та, як зазначила Олена Протченко, експертка проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок», дослідження засвідчують, що незважаючи на бар’єри, військова служба стала для багатьох ветеранів точкою, після якої вони задумалися над відкриттям власної справи. В їхній успішній підприємницькій діяльності можуть важливу роль відіграти нові якості, навички, здобуті на війні:

  • аналітичне мислення та інноваційність, без них на війні не обійтися;
  • комплексне розв’язання складних проблем, завдяки чому ветерани й ветеранки ефективні в кризових ситуаціях чи в умовах багатозадачності;
  • лідерство, адже військові керують взводами, вчаться нести відповідальність за свої слова, рішення, побратимів і посестер, впроваджують зміни;
  • витривалість, стресостійкість та гнучкість, які дозволяють не впадати в паніку, раптом щось йде не так, а зібратися та ефективно діяти;
  • жодна операція на війні неможлива без таких навичок військових, як критичне мислення, креативність та ініціативність, логічна аргументація та використання технологій.

 

З такими новими якостями, навичками ветерани та ветеранки можуть стати не тільки успішними підприємцями, фермерами, а лідерами громад. Тому до проєкту «Школа сімейного фермерства» долучилася й Всеукраїнська асоціація об'єднаних територіальних громад «Асоціація ОТГ» через платформу «Сільський розвиток», координатором якої є Тетяна Нужда. Громадам треба навчитися використовувати ефективно потенціал ветеранок і ветеранок, і в цьому їх також можуть допомогти заклади освіти та науки.

 

Для багатьох ветеранів пошук роботи після звільнення з армії є важливою частиною для переходу до мирного життя, - процитувала Алла Чайковська, завідувачка Науково-методичного кабінету безперервного професійного розвитку та освіти дорослих Науково-методичного центру ВФПО та дружина Захисника,  автора книги «Сталева воля» Шайло Гарріса. Місія, завдання освітян, науковців – допомогти українським ветеранам і ветеранкам, які пройшли через пекло війни, стати успішними у мирному, цивільному житті.

 

Переглянути запис заходу та ознайомитися з його матеріалами можна сайті НАСДСУ: http://www.dorada.org.ua/uk/shkola-simejnogo-fermerstva-dlya-veteraniv-ta-veteranok.

 

Довідково.

Проєкт «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок» здійснюється безпосередньо Всеукраїнською  громадською організацією  «Національна  асоціація сільськогосподарських  дорадчих  служб  України» став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує  IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації  «Національна  асоціація сільськогосподарських  дорадчих  служб  України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.

 

Інформаційна підтримка:

093 163 2581, 0975747327

[email protected]