back

Питання відновлення житла: Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців відвідали Чернігівщину

24 березня 2023

У рамках робочого візиту 24 березня представники Управління Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців та Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні зустрілись з начальником Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеславом Чаусом та обговорили ключові аспекти співпраці.

Мова — про сприяння іноземних партнерів у відновленні соціальної інфраструктури та приватного житла. А також поглиблення співпраці Чернігівської області та територіальних громад з німецькими регіонами.

Нині у Ніжинському районі благодійна організація «Район 1» за участі німецьких партнерів вже реалізує проєкт забезпечення житлом мешканців сіл, які втратили свої оселі. У його рамках зводяться 26 каркасних будинків  для постраждалих. Такої підтримки потребують й інші громади, адже понад вісім тисяч пошкоджених внаслідок російської агресії об’єктів в області — це житло громадян.

Серед найбільш масштабних соціальних об’єктів, де потрібна допомога іноземних партнерів — проєкти з відновлення приміщень туберкульозного диспансеру та створення обласного центру реабілітації та відновного лікування на базі розбомбленого росіянами кардіодиспансеру.

В’ячеслав Чаус у розмові з Анкою Фельдгузен згадав події минулорічної давнини, коли в області тривали активні бойові дії, а російські війська намагалися будь-якими зусиллями зламати дух Чернігівщини та її оборонців. Втім, незабаром минає вже рік, відколи Сили оборони змусили окупантів втекти з півночі України. Весь цей час область продовжує відновлюватись, поступово відбудовуючи інфраструктуру.

Також представники іноземної делегації оглянули руйнування, яких зазнали мікрорайони Чернігова та приміські села внаслідок російської військової агресії. Так, на Бобровиці зустрілися з мешканцями, житло яких було відремонтовано в рамках програми УВКБ ООН, а у селі Зарічне оглянули три модульні будинки, також зібрані у рамках такої програми. 

«Відновлюємось, настрій переможний. Таке в нас життя – важке, але воно є. Ми кожного дня знаходимо в собі радість та сподіваємось на щасливе майбутнє. Дякуємо за те, що ви нас бачите, чуєте та розумієте наскільки нам ця допомога потрібна», - зазначила мешканка району Бобровиця Наталія.

УВКБ ООН надає допомогу Чернігівській області у сфері захисту, гуманітарної допомоги та через програми відновлення житла з моменту, коли постраждалі території стали доступні гуманітарним організаціям.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації