back

Чернігівщина без бар’єрів: напрацювання регіонального плану заходів триває

24 березня 2023

В області розроблений проєкт плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженої у 2021 році в межах відповідної ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Документ містить 5 напрямків, 40 завдань та близько 70 заходів. З 21 березня він розміщений на сайті ОДА для обговорення з громадськістю.

Про доповнення та удосконалення так званої «дорожньої карти» на найближчі два роки говорили сьогодні під час наради представники структурних підрозділів ОДА, звідки й надходили пропозиції до проєкту.

«Напрацьовуючи регіональний план, кожен має пам’ятати не тільки про фізичну безбар’єрність. Це поняття значно ширше, адже включає інформаційну складову, цифрову, соціальну, економічну… Йдеться про кожну сферу нашого життя. Тому всі ці моменти мають бути враховані», — наголосила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк, яка й провела нараду.

Нагадаємо, що головна мета стратегії – створення безперешкодного середовища для усіх без винятку груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги нарівні з іншими.

Додаткові пропозиції до обласного плану заходів структурні підрозділи мають надати Департаменту соціального захисту населення ОВА до 29 березня.

Крім того, під час наради керівник Управління освіти і науки ОВА Юрій Музика розповів про флагманський проєкт «Освітянський центр ветеранського розвитку» в межах ініціативи першої леді. Планується, що реалізовуватиметься він на базі вищих та професійно-технічних закладів освіти області. Залучатимуться й інші структури, зокрема обласний центр зайнятості.

Основу проєкту складає професійна перепідготовка та соціально-психологічна адаптація ветеранів війни, учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Тобто в закладах освіти організовуватимуться відповідні курси на 500 академічних годин (це близько трьох місяців). Набиратимуться групи на 25–30 осіб. Все це відбуватиметься за місцем проживання громадян. У разі затвердження проєкту, навчання стартуватиме у Чернігові та Ніжині.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації