back

Діють програми фінансової підтримки роботодавців щодо збереження та створення робочих місць

16 березня 2023

Через воєнну агресію наша область втратила чимало діючих підприємств, а частині довелося суттєво скоротити потужності. Аби запобігти їх банкрутству та сприяти створенню нових робочих місць, діють механізми фінансової підтримки роботодавців. Про це наша розмова з заступником начальника управління-начальником відділу активних програм зайнятості Чернігівського обласного центру зайнятості Людмилою Лисобиковою.

  • Одним із видів допомоги, яким роботодавці активно користувались під час карантину, а тепер продовжують користуватися у період воєнного стану, є допомога по частковому безробіттю. Хто та за яких умов може нею скористатися сьогодні?

 

  • Постановою КМУ від 21.06.2022 року № 702 затверджений новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Тепер цією допомогою можуть скористатись  не тільки юридичні особи, як це було раніше, а й фізичні особи-підприємці, які є застрахованими особами, діяльність яких пов’язана із виробництвом продукції (виконання робіт, надання послуг), за умови, якщо у них з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану чи встановлення карантину, виникло зупинення (скорочення) такого виробництва, що призвело до втрати частини заробітної плати у працівників або частини доходу, якщо це ФОП.

Критерії надання допомоги по частковому безробіттю наступні:

  • скорочення виробництва продукції  охопило не менш як 20 % чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше % на місяць;
  • відсутність у роботодавця або ФОП заборгованості із виплати заробітної плати, сплати ЄСВ та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом 6-ти місяців, що передують місяцю скорочення виробництва;
  • відсутність заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю у якому сталося скорочення виробництва;
  • сплата роботодавцем за кожного працівника, або ФОПом самим за себе, ЄСВ протягом останніх 6-ти місяців, що передують місяцю, в якому почалося скорочення виробництва продукції;
  • роботодавець або ФОП не повинні перебувати у процесі припинення, не повинно бути порушеної справи про банкрутство або відкрито ліквідаційну процедуру, а також вони мають бути спроможні виконувати свої фінансові зобов’язання перед кредиторами.

 

  • У якому розмірі та на який строк може надаватись допомога по частковому безробіттю?

Допомога по частковому безробіттю надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника або ФОП, який скорочено, і розраховується, виходячи із тарифної ставки (окладу) працівника та не може перевищувати 50% розміру мінімальної заробітної плати (3350 грн.). Для розрахунку допомоги ФОПам береться середній розмір місячної бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, відповідно до поданого ФОПом звіту.

Сума допомоги надається на строк зупинення (скорочення) виробництва продукції, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення.

Роботодавець або ФОП може звернутися за отриманням цієї допомоги протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.  

До речі, з минулого року  налічується 17 отримувачів такої допомоги на 76 осіб.

Такі виплати не здійснюються за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати або періоду  призупинення трудових відносин. Загалом вона виплачується тим працівникам, з якими оформлені трудові відносини, крім осіб, які працюють за сумісництвом.

 

  • Рятуючись від війни, багато людей покинули власні домівки та стали вимушеними переселенцями. І для них чи не найкращий спосіб адаптуватися на новому місці є робота. А чи існує механізм стимулювання роботодавців брати на роботу переселенців?

 

  • Такий механізм існує. За працевлаштування внутрішньо переміщених осіб роботодавцям гарантована компенсація - 6700 грн щомісяця протягом 2 місяців з дати працевлаштування такої особи, тобто 13400 грн. Ця програма прийнята Урядом вже з початком війни і діє на період воєнного стану та ще протягом 30 календарних днів після його скасування.

Скористатися нею можна за певних умов, а саме:

  •  роботодавець прийняв на роботу внутрішньо переміщену особу, у якої  довідка про взяття на облік ВПО виключно після 24.02.2022 року;
  •  роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ, подав податкову звітність за 4-й квартал 2021 року або за весь 2021 рік, і розмір з/п, встановлений особі, не нижчий від мінімальної заробітної плати.

Якщо ці умови витримані, то роботодавець може розраховувати на отримання компенсації. Він повинен не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи, особисто звернутися із заявою та необхідним пакетом документів до центру зайнятості. Це можна зробити й через портал Дія.

З початку дії цієї програми, а саме: з квітня 2022 року, нею в області скористалися 91 роботодавець, які працевлаштували 196 внутрішньо переміщених людей. Загалом службою зайнятості виплачено такої компенсації у розмірі 2 мільйони 400 тис. грн.

 

  • Як відомо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 21.09.22 р. № 2622 передбачені певні компенсаційні виплати роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних. Тож на які компенсації ще можуть розраховувати роботодавці?

- Роботодавці можуть отримати ще 3 види компенсаційних виплат саме за працевлаштування окремих категорій безробітних за направленням служби зайнятості:

1. Компенсація фактичних витрат у розмірі ЄВ , але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску (2948 грн.), за працевлаштування строком не менше ніж на 2 роки безробітних громадян, які перебувають у статусі понад 1 місяць, і належать до таких категорій:

  • один з батьків або особа, яка їх замінює і:
    • має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;
    • виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
    • утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
  • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
  • особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
  • особи, стосовно яких згідно із Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • осіб, які перебувають у статусі безробітного понад шість місяців (норма почне діяти з 29.04.2023 р.).

Загальна тривалість виплати такої компенсації становитиме 12 місяців впродовж наступних двох років і надаватиметься за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування такого безробітного.

Економічний ефект від отримання цієї компенсації: за 1 особу можна отримати від 1474 до 2948 грн. на місяць. Загальна сума компенсації становитиме від 17 до 35 тисяч грн.

 

2. Наступний вид компенсації - 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (6700 грн.), при працевлаштуванні строком не менше ніж на 1 рік зареєстрованих безробітних, які перебувають у статусі понад  1 місяць, і належать до таких категорій:

  • особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  • учасники бойових дій.
  • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

Загальна тривалість виплати - 6 місяців впродовж наступного року і надаватиметься за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування особи.

 Економічний ефект від отримання цієї компенсації: наприклад, за працевлаштування 1 особи із з/п 12000 грн. місячний розмір компенсації складе 6000 грн., загалом же роботодавець отримає 36 000 грн.

 

3. Третій вид компенсації, який набере чинності з 29.04.2023 року, - 50% мінімальної заробітної плати (3350 грн.) при працевлаштуванні зареєстрованого безробітного, незалежно від терміну перебування його у статусі безробітного, із числа осіб:

  • віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
  • віком до 35 років – на перше робоче місце;
  • звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби – на перше робоче місце після такого звільнення.

Загальна тривалість виплати - не більше 6 місяців за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує період виплати у два рази, і надаватиметься вона також за кожний непарний місяць роботи такого працівника.

Економічний ефект від отримання цієї компенсації: розмір компенсації за 1 особу становить 3350 грн. на місяць, за 6 місяців з дати працевлаштування сума компенсації складе 20100 грн.

 

  • А є якісь обмеження до роботодавців, коли вони не можуть скористатись компенсаційними виплатами від служби зайнятості?

 

Так, є незначні обмеження. Зокрема, такі компенсації не надаються у випадках, якщо роботодавець:

  • є бюджетною установою або фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • має заборгованість із виплати заробітної плати, зі сплати ЄСВ, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців;
  • визнаний банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство, чи відкрито ліквідаційну процедуру.

 

Розмову вела Світлана Шеремет

Через воєнну агресію наша область втратила чимало діючих підприємств, а частині довелося суттєво скоротити потужності. Аби запобігти їх банкрутству та сприяти створенню нових робочих місць, діють механізми фінансової підтримки роботодавців. Про це наша розмова з заступником начальника управління-начальником відділу активних програм зайнятості Чернігівського обласного центру зайнятості Людмилою Лисобиковою.

  • Одним із видів допомоги, яким роботодавці активно користувались під час карантину, а тепер продовжують користуватися у період воєнного стану, є допомога по частковому безробіттю. Хто та за яких умов може нею скористатися сьогодні?

 

  • Постановою КМУ від 21.06.2022 року № 702 затверджений новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Тепер цією допомогою можуть скористатись  не тільки юридичні особи, як це було раніше, а й фізичні особи-підприємці, які є застрахованими особами, діяльність яких пов’язана із виробництвом продукції (виконання робіт, надання послуг), за умови, якщо у них з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану чи встановлення карантину, виникло зупинення (скорочення) такого виробництва, що призвело до втрати частини заробітної плати у працівників або частини доходу, якщо це ФОП.

Критерії надання допомоги по частковому безробіттю наступні:

  • скорочення виробництва продукції  охопило не менш як 20 % чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше % на місяць;
  • відсутність у роботодавця або ФОП заборгованості із виплати заробітної плати, сплати ЄСВ та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом 6-ти місяців, що передують місяцю скорочення виробництва;
  • відсутність заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю у якому сталося скорочення виробництва;
  • сплата роботодавцем за кожного працівника, або ФОПом самим за себе, ЄСВ протягом останніх 6-ти місяців, що передують місяцю, в якому почалося скорочення виробництва продукції;
  • роботодавець або ФОП не повинні перебувати у процесі припинення, не повинно бути порушеної справи про банкрутство або відкрито ліквідаційну процедуру, а також вони мають бути спроможні виконувати свої фінансові зобов’язання перед кредиторами.

 

  • У якому розмірі та на який строк може надаватись допомога по частковому безробіттю?

Допомога по частковому безробіттю надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника або ФОП, який скорочено, і розраховується, виходячи із тарифної ставки (окладу) працівника та не може перевищувати 50% розміру мінімальної заробітної плати (3350 грн.). Для розрахунку допомоги ФОПам береться середній розмір місячної бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, відповідно до поданого ФОПом звіту.

Сума допомоги надається на строк зупинення (скорочення) виробництва продукції, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення.

Роботодавець або ФОП може звернутися за отриманням цієї допомоги протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.  

До речі, з минулого року  налічується 17 отримувачів такої допомоги на 76 осіб.

Такі виплати не здійснюються за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати або періоду  призупинення трудових відносин. Загалом вона виплачується тим працівникам, з якими оформлені трудові відносини, крім осіб, які працюють за сумісництвом.

 

  • Рятуючись від війни, багато людей покинули власні домівки та стали вимушеними переселенцями. І для них чи не найкращий спосіб адаптуватися на новому місці є робота. А чи існує механізм стимулювання роботодавців брати на роботу переселенців?

 

  • Такий механізм існує. За працевлаштування внутрішньо переміщених осіб роботодавцям гарантована компенсація - 6700 грн щомісяця протягом 2 місяців з дати працевлаштування такої особи, тобто 13400 грн. Ця програма прийнята Урядом вже з початком війни і діє на період воєнного стану та ще протягом 30 календарних днів після його скасування.

Скористатися нею можна за певних умов, а саме:

  •  роботодавець прийняв на роботу внутрішньо переміщену особу, у якої  довідка про взяття на облік ВПО виключно після 24.02.2022 року;
  •  роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ, подав податкову звітність за 4-й квартал 2021 року або за весь 2021 рік, і розмір з/п, встановлений особі, не нижчий від мінімальної заробітної плати.

Якщо ці умови витримані, то роботодавець може розраховувати на отримання компенсації. Він повинен не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи, особисто звернутися із заявою та необхідним пакетом документів до центру зайнятості. Це можна зробити й через портал Дія.

З початку дії цієї програми, а саме: з квітня 2022 року, нею в області скористалися 91 роботодавець, які працевлаштували 196 внутрішньо переміщених людей. Загалом службою зайнятості виплачено такої компенсації у розмірі 2 мільйони 400 тис. грн.

 

  • Як відомо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 21.09.22 р. № 2622 передбачені певні компенсаційні виплати роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних. Тож на які компенсації ще можуть розраховувати роботодавці?

- Роботодавці можуть отримати ще 3 види компенсаційних виплат саме за працевлаштування окремих категорій безробітних за направленням служби зайнятості:

1. Компенсація фактичних витрат у розмірі ЄВ , але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску (2948 грн.), за працевлаштування строком не менше ніж на 2 роки безробітних громадян, які перебувають у статусі понад 1 місяць, і належать до таких категорій:

  • один з батьків або особа, яка їх замінює і:
    • має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;
    • виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
    • утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
  • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
  • особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
  • особи, стосовно яких згідно із Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • осіб, які перебувають у статусі безробітного понад шість місяців (норма почне діяти з 29.04.2023 р.).

Загальна тривалість виплати такої компенсації становитиме 12 місяців впродовж наступних двох років і надаватиметься за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування такого безробітного.

Економічний ефект від отримання цієї компенсації: за 1 особу можна отримати від 1474 до 2948 грн. на місяць. Загальна сума компенсації становитиме від 17 до 35 тисяч грн.

 

2. Наступний вид компенсації - 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (6700 грн.), при працевлаштуванні строком не менше ніж на 1 рік зареєстрованих безробітних, які перебувають у статусі понад  1 місяць, і належать до таких категорій:

  • особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  • учасники бойових дій.
  • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

Загальна тривалість виплати - 6 місяців впродовж наступного року і надаватиметься за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування особи.

 Економічний ефект від отримання цієї компенсації: наприклад, за працевлаштування 1 особи із з/п 12000 грн. місячний розмір компенсації складе 6000 грн., загалом же роботодавець отримає 36 000 грн.

 

3. Третій вид компенсації, який набере чинності з 29.04.2023 року, - 50% мінімальної заробітної плати (3350 грн.) при працевлаштуванні зареєстрованого безробітного, незалежно від терміну перебування його у статусі безробітного, із числа осіб:

  • віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
  • віком до 35 років – на перше робоче місце;
  • звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби – на перше робоче місце після такого звільнення.

Загальна тривалість виплати - не більше 6 місяців за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує період виплати у два рази, і надаватиметься вона також за кожний непарний місяць роботи такого працівника.

Економічний ефект від отримання цієї компенсації: розмір компенсації за 1 особу становить 3350 грн. на місяць, за 6 місяців з дати працевлаштування сума компенсації складе 20100 грн.

 

  • А є якісь обмеження до роботодавців, коли вони не можуть скористатись компенсаційними виплатами від служби зайнятості?

 

Так, є незначні обмеження. Зокрема, такі компенсації не надаються у випадках, якщо роботодавець:

  • є бюджетною установою або фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • має заборгованість із виплати заробітної плати, зі сплати ЄСВ, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців;
  • визнаний банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство, чи відкрито ліквідаційну процедуру.

 

Розмову вела Світлана Шеремет