back

Довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid»

14 березня 2023

На сьогодні довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» містить понад 2,2 тис. правових консультацій у найрізноманітніших галузях права. Перелік консультацій постійно доповнюється, а їх актуальність тримають на контролі юристи системи надання безоплатної правової допомоги (далі – системи БПД).

 

Від майданчика для обміну досвідом до енциклопедії з мільйонними переглядами

Спершу платформа «WikiLegalAid» створювалася як майданчик обміну досвідом між юристами системи БПД для покращення якості правових консультацій та оперативності їх надання. Однак у 2018 році платформу презентували громадськості, тож тепер кожен бажаючий може знайти відповідь на актуальні правові питання. Лише протягом 2022 року «WikiLegalAid» отримала майже 30 млн переглядів, що вдвічі більше ніж у 2021-му.

Правові консультації, розміщені на платформі «WikiLegalAid», читають не лише користувачі, які знаходяться в Україні. Минулого року через воєнну агресію рф багато українців були вимушені залишити Україну. Відповіді на свої правові питання вони часто  знаходять на «WikiLegalAid». Так, кількість переглядів з Польщі, Німеччини, Чехії, США та інших країн склала 14,5%.

  • Всі матеріали на платформі структуровані за галузями права та категорією клієнтів;
  • Готуючи статті для цієї платформи юристи прагнуть зібрати вичерпну інформацію з теми;
  • Правові консультації постійно оновлюються, подається інформація про зміни як законодавстві, так і в судовій практиці.

 

Актуальні теми та швидке реагування на зміни у законодавстві

Найціннішим джерелом для пошуку нових тем для консультацій є запити клієнтів системи  БПД. Це можуть бути як поширені питання, з якими часто звертаються люди, так і більш специфічні, для підготовки відповіді на які потрібно опрацювати велику кількість актів законодавства, вивчити досвід колег, ознайомитися з судовою практикою. Загалом  підготовкою правових  консультацій та їхнім оновленням займається понад 300 юристів системи БПД, із залученням  представників професійної правничої спільноти.

 

Проста та зрозуміла для користувача

Цінністю та унікальністю платформи «WikiLegalAid» є те, що кожна консультація дає вичерпну інформацію з відповідного питання, а інтерфейс є інтуїтивно зрозумілим для користувача. Всі матеріали на платформі структуровані за галузями права, що буде зручно для юристів та категорії клієнтів, що дозволить, наприклад внутрішньо переміщеним особам знайти всю інформацію про їхні права та гарантії. Для тих же, хто не може визначитися з галуззю права тієї проблеми, що їх цікавить, наявний пошук за ключовими словами, тож будь-яка людина, за бажанням, зможе знайти відповідь на своє правове питання, а фахівці системи БПД забезпечуватимуть актуальність розміщених консультацій оперативно реагуючи на зміни в законодавстві.

Одразу до консультацій «WikiLegalAid»: https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Інформацію взято із офіційного сайту  системи надання  безоплатної правової допомоги, надано - Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.