back

На Чернігівщині стартував набір добровольців до бригад Гвардії Наступу

03 лютого 2023

 

Україна готується остаточно вигнати окупантів зі своєї території. Готується ретельно. Тому для виконання цього надскладного завдання потрібно постійно посилювати наші спроможності.

Саме така мета національної кампанії рекрутингу «Гвардія Наступу», що спільно реалізовують Національна гвардія, Національна поліція та Державна прикордонна служба за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України. Вона передбачає формування восьми додаткових бригад, які й мають посилити наші сили під час майбутнього наступу. Про це повідомили спікери на брифінгу, що відбувся сьогодні у чернігівському ЦНАПі.

«Кампанія реалізується через мережу центрів надання адміністративних послуг. Якщо казати про Чернігівщину, то це п’ять ЦНАПів», — розповів начальник ОВА В’ячеслав Чаус. — «Мета ініціативи — залучення високомотивованих патріотичних людей до бригад наступу, щоб якомога швидше вигнати ворога з нашої землі. А ми розуміємо, що це — активні наступальні дії. Чим ця кампанія відрізняється від мобілізації? Основна відмінність полягає в тому, що добровольці, які виявляють бажання вступити в Гвардію Наступу, самі можуть обирати підрозділ, в якому служитимуть. Відповідно потім ці люди пройдуть кількамісячне спеціальне навчання».

Той, хто вступає на службу у ці новостворені бригади, матиме такі самі пільги і гарантії, як і в ЗСУ. Формування бригад вже почалося. Їхній кістяк — офіцери та солдати, які мають величезний бойовий досвід та проявили себе найкращим чином на різних ділянках фронту. Зокрема, шість бригад ("Червона калина", "Рубіж", "Спартан", "Кара-Даг", "Буревій" та "Азов") формуються в Національній гвардії, яка бере активну участь в обороні нашої держави з 2014 року. Як наголосив командир військової частини 3028 з Північного ОТО НГУ Ігор Оринко, військовослужбовці цих бригад будуть забезпечені сучасним озброєнням, бронетехнікою. Їх навчатимуть інструктори з бойовим досвідом.

Вступати до лав міжрегіонального територіального підрозділу Нацполіції «Лють» запросив усіх охочих начальник ГУ Національної поліції в області Володимир Нідзельський, до бригади «Сталевий Кордон» — начальник відділу комплектування 105 прикордонного загону імені князя Володимира Великого Сергій Кудря.

До слова, бригада Нацполіції «Лють» — це альтернатива контрактній військовій службі. Тобто добровольці стають поліцейськими і служать в Нацполіції, також виконуючи бойові завдання.

Спікери пояснили, що наразі не йдеться про загальну мобілізацію. Це — добровільний набір.

 

Як це відбувається

 

Доброволець приходить у ЦНАП, де йому пропонують 8 бригад на вибір, відповідно до його мотивації та поглядів. Якщо він хоче битися серед поліцейських – йому в «Лють». Якщо йому болить за Крим і він хоче взяти участь у звільненні півострову – тоді йде до «Кара-Дагу». Хоче укріпити кордон або воювати в лавах прикордонників – обирає «Сталевий Кордон».

Опісля добровольці проходитимуть тривале навчання.

Нагадуємо адреси ЦНАПів, куди необхідно звертатися:

  • ЦНАП Чернігівської міської ради — просп. Левка Лук'яненка, 20А;
  • ЦНАП Ніжинської міської ради — вул. Покровська, 8/66;
  • ЦНАП Новгород-Сіверської міської ради — вул. Князя Ігоря, 32А;
  • ЦНАП Корюківської міської ради — вул. Вокзальна, 9;
  • ЦНАП Прилуцької міської ради — вул. Івана Скоропадського, 102А.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації