back

Ми – є. Ми - рівні!

03 грудня 2022

3 грудня українське суспільство разом зі світовим співтовариством відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.

 

На жаль, наше життя не казка.  Ніхто не захищений від раптових подій, які здатні перевернути звичайний ритм життя. Нещасні випадки, що трапляються з людьми в побуті і на виробництві можуть призвести до втрати працездатності та кардинально змінити звичний спосіб життя.

Поряд з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Вони погано чують або глухі, мають порушення мовлення або німі, погано бачать або сліпі. Є люди з обмеженими руховими можливостями або із затримкою розвитку. Люди з обмеженими можливостями – це ті, хто з певних причин не можуть повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою.

 

Ми знаємо скільки мужності і стійкості виявляють люди у щоденній боротьбі з недугами. У людей з обмеженими можливостями життя багато в чому важче і тому вони потребують додаткової підтримки.

На сьогодні в районі проживає 4380 осіб з інвалідністю різних категорій, із них: 276 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 229 дітей з інвалідністю. Всі вони вимагають до себе підвищеної уваги.

За рахунок коштів державного бюджету здійснюються програми соціального захисту осіб з інвалідністю. Серед них такі, як забезпечення технічними засобами пересування, спілкування та обміну інформацією, протезно–ортопедичними виробами та спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку та інше.

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації, надання послуг з післягарантійного ремонту та технічного обслуговування технічних та інших засобів реабілітації здійснюються згідно з договорами, укладеними територіальним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю з підприємством.

Особи з інвалідністю та ветерани війни, які потребують санаторно-курортного лікування подають до управління заяву та медичну довідку щодо одержання путівки на санаторно-курортне лікування за місцем реєстрації. Путівками зазначена категорія осіб забезпечується безоплатно по мірі їх надходження. Якщо особи з інвалідністю не мають можливості побувати в санаторії, то вони одержують компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку.

У 2022 році за рахунок коштів державного бюджету у санаторно-курортних закладах було оздоровлено – 1 особа з інвалідністю внаслідок війни, 15 осіб з інвалідністю загального захворювання.

Грошова компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку за 2020-2021 роки нарахована та виплачена 60 особам з інвалідністю.    

Протягом 2022 року 35 дітей з інвалідністю отримали реабілітаційні послуги в комунальній установі «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради.

Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислюватися над непростою долею людей з вадами здоров’я не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати, що поруч живуть люди, які потребують особливої уваги та підтримки.

Усім, кому присвячений цей день, бажаємо теплих стосунків з близькими,  бадьорості духу та міцного здоров’я. Нехай справдяться всі ваші бажання, мрії та задуми!