back

Вакцинація від COVID-19

18 січня 2022

 

      В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років (Наказ МОЗ України №65 від 06.01.2022р.). Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина. 

       Для чого вводять бустерну дозу вакцини

  • Дослідження показують, що з плином часу ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу, як-от “Омікрон”.
  • Введення бустерної дози дозволяє поновити ефективність вакцин проти симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби. Найкращі результати демонструють бустерні дози мРНК-вакцинами після щеплення двома дозами вакцин інших типів.
  • Так, згідно  з препринтом нерецензованого британського дослідження, ефективність двох доз вакцини проти варіанту “Омікрон” швидко знижується. Вже через 15 тижнів після другої дози ефективність вакцини Comirnaty/Pfizer проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”, оцінюють у 34-37%. Після бустерної дози вакциною Pfizer, вона збільшилася до 71,4% для тих, хто попередньо отримав 2 дози AstraZeneca, та до 75,5% для тих, хто вже отримав 2 дози Pfizer.
  • Жовтневе чилійське дослідження показало, що введення третьої дози вакцини AstraZeneca або Pfizer після двох доз вакцини CoronaVac/Sinovac дає кращий захист від інфікування та госпіталізації внаслідок COVID-19 ніж три дози вакцини CoronaVac.
  • З огляду на дані цих та інших досліджень в Україні було рекомендовано вводити бустерну дозу вакцин людям старшим 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому.
  • Водночас дуже важливо, щоб якомога більше невакцинованих українців, особливо з груп ризику, отримали базовий захист, який дають дві дози антиковідних вакцин. Це критично необхідно для літніх людей та людей із супутніми хворобами, адже в разі інфікування, повний курс щеплення допоможе зберегти їхні життя.

 

 

Ефективність та безпечність змішаних схеми вакцинації проти COVID-19 

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer, за такими схемами:

  • перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer
  • перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer

       Дослідження, здійснені в Канаді, Великій Британії, Іспанії, Данії, Швеції, Фінляндії, Чілі та інших країнах показують, що поєднання вакцин за новими схемами є безпечними та подекуди збільшують їхню ефективності у порівнянні зі схемами, в яких використано вакцини одного типу.

За відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

 Як отримати бустерну дозу

    

Для отримання бустерної дози можна прийти на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19.