back

«16 днів проти насильства»

03 грудня 2021

Сила – ємке і вагоме слово. Але коли воно направлене проти людини, байдуже маленької чи дорослої, поряд з ним відразу стають «жорстокість», «злість», «ненависть»…

 

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину. У світі постійно відбуваються війни, розбійні напади на людей, дискримінація, приниження.

 

Привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок - мета щорічної акції «16 днів проти насильства», яку, починаючи з 1991 року, підтримує міжнародна спільнота. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу, у тому числі й України, активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради збільшення розуміння та обізнаності співвітчизників про всі форми насильства, створення в конкретному регіоні або окремій державі соціального простору, вільного від насильства та боулінгу (цькування).

 

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, расової та релігійної приналежності є порушенням прав людини.

 

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

01 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

02 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

03 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

05 грудня – Міжнародний день волонтера;

06 грудня – вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

09 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

 

Рада Європи спільно з Українським фондом «Благополуччя дітей» за сприяння Міністерства освіти і науки України в межах проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» підготували та розмістили на сайті українського фонду «Благополуччя дітей» матеріали, які можуть бути додатковим ресурсом у проведенні заходів до вищевказаних днів. Інші матеріали проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» доступні на сайті Офісу Ради Європи в розділі «Підвищення обізнаності та запобігання».

       

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 30 листопада 2021 року районною державною адміністрацією за участю начальника відділу «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталії Довбні проведене онлайн-консультування «Правові аспекти запобігання булінгу». У заході взяли участь керівники органів управління освітою, директори закладів загальної середньої та позашкільної освіти територіальних громад району.

      

Наталія Довбня акцентувала увагу на понятті булінгу, його типових ознаках, адміністративній відповідальності за булінг. Ознайомила з нормативними актами, що регулюють питання реагування на випадки булінгу. Детально зупинилася на обов’язках керівників закладів освіти щодо створення в закладах освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування). Навела аналітичні дані щодо проблем булінгу в Україні, приклади із судової практики про притягнення до адміністративної відповідальності учасників освітнього процесу.