back

Тарас Молочко: "Семенівська громада, навіть в умовах обмежених фінансових ресурсів впевнено показує свій розвиток"

11 червня 2021

Чим живе Семенівська громада, з якими викликами зіткнулася на початку процесу об'єднання, адже стала однією з перших із громад району, яка об'єдналася в межах району, які проєкти з розвитку громади впроваджуються сьогодні?

 

Про це йшлося на нараді під головуванням Тараса Молочка, голови районної державної адміністрації, який характеризуючи район, зокрема, зазначив, що він відрізняється значною площею і досить низькою щільністю населення, найменша - у Семенівській громаді. Район має аграрно-промислову структуру, однак, переважна більшість промислових підприємств зосереджена на території Новгород-Сіверської громади, тому й фінансові можливості у громад різні.

 

Разом з тим, Семенівська громада, навіть в умовах обмежених фінансових ресурсів впевнено показує свій розвиток. Презентуючи свою громаду, її можливості, Семенівський міський голова Сергій Деденко зазначив, що головним завданням є наповнення бюджету, ефективне використання бюджетних коштів. У загальній структурі бюджету громади власні доходи становлять майже 60%, з метою їх збільшення проводиться робота з продажу земельних ділянок через аукціон, завдяки чому за останні два роки зароблено більше 5 млн. грн. Кошти спрямовується на забезпечення нагальних потреб громади, будівництво і ремонт доріг місцевого значення, на що активно залучаються ресурси дорожніх фондів, підтримка медичної галузі, особлива увага приділяється питанню забезпечення житлом лікарів, тільки за останні три роки придбано 6 квартир, закуповується медичне обладнання. У громаді розроблені і діють місцеві програми медичних стимулів, фінансової підтримки комунальних підприємств, ремонту і переведення багатоповерхівок на автономне опалення (переведено 23 квартири).

 

На разі активно відновлюється облік житла і переведення безхазяйного майна у комунальну власність для подальшого його використання на потреби громади.

 

Керівники громад ділилися досвідом щодо вирішення проблем і впровадження проектів розвитку своїх громад.

 

Учасникам наради були представлені конкретні приклади ефективної діяльності місцевої влади: переведена на альтернативне паливо модернізована котельня, відремонтована за кошти ДФРР (6,5 млн. грн) і обладнана сучасним приладдям спортивна зала, потужна матеріально-технічна база комунального підприємства "Семенівське".

 

Завершуючи зустріч голова районної державної адміністрації Тарас Молочко, наголосив, що пріоритетом розвитку району є передусім,  впровадження в громадах проектів з метою підтримки місцевого товаровиробника, залучення на реалізацію проектів зовнішніх коштів.

 

 

Ірина Воронько, начальник відділу

організаційної роботи апарату райдержадміністрації