back

Про оновлення доріг, встановлення систем зважування та контроль за якістю автошляхів, — на форумі «Україна 30. Інфраструктура»

24 лютого 2021

Сьогодні, 23 лютого, однією з основних тем Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Інфраструктура» була тема відновлення доріг та дорожньої інфраструктури, а також питання збереження автошляхів і контроль за якістю.

 

За словами голови Державного агентства автомобільних доріг України Олександра Кубракова, у 2021 році планується оновлення 4500 кілометрів доріг.

 

- Якщо говорити про результати, які отримаємо за підсумками двох років, то це буде вже 37% основної мережі доріг в нормальному стані. Загальна наша мета — це відновлення 24 000 км основної мережі доріг, і поступово ми оновимо територіальні дороги. Якщо ми говоримо про пріоритети, то ми рухаємося за маршрутним принципом. Ми обираємо якусь пропорцію між областями. Якщо є траса М03, ми хочемо зробити її у всіх областях. В цьому році ми завершили до Полтави трасу, продовжимо рухатися до міста Харків. Далі за містом Харків у нас все зроблено, залишилося пару ділянок у Донецькій області, - розповів Олександр Кубраков.

 

І додав, що в пріоритеті міжнародні, територіальні та регіональні дороги.

 

Довідково. За амбітним планом Укравтодору в Чернігівській області в 2020 році оновили 195,9 км доріг державного значення. 38 км в цьому плані - це ділянка капітального ремонту дороги Київ - Чернігів від Кіптів Козелецького району до межі з Київською областю, там ремонтні роботи планується закінчити цього року. Частина об'єктів перехідні, завершення робіт на них заплановане на нинішній рік (Р-67 Ніжин - Прилуки (по території Ніжинського району), Н-07 Київ - Суми Юнаківка (Прилуцький район), Т-25-27 Новий Биків - Монастирище (Ніжинський та Бобровицький райони).

 

Також Олександр Кубраков розповів, що «Укравтодор» розпочав реформу системи перевірки якості доріг.

 

- Розпочато реформу системи перевірки якості доріг. Кожен третій кілометр нашого будівництва отримав незалежний технагляд. Можу точно сказати, що у більшості випадків цей досвід був позитивний. Технагляд працює цілодобово, 7 днів на тиждень, у тій кількості людей, яка необхідна для дослідження проб металу та бетону. Я бачу ці щотижневі звіти, я розумію, що раніше таку роботу не проводили, — зазначив керівник підприємства.

 

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій розповів, що цього року на українських дорогах буде встановлено 100 комплексів автоматичного зважування у русі.

 

- Багато доріг будується. І це ті речі, які можна помітити та відчути. Це ті амбітні завдання, які поставив Президент. Але не менш важливо, щоб ці дороги були безпечними з елементами інтелектуальної транспортної системи, і ми могли захищати як дороги, так і життя учасників дорожнього руху. Вже в цьому році буде 100 комплексів автоматичного зважування у русі. Коли не інспектор з людським фактором буде перевіряти на дорозі фуру чи вантажівку – перевищила вона чи руйнує дороги – а це буде повністю автоматизований процес. Вже з січня в пілотному режимі запрацював Центр обробки даних Державної служби з безпеки на транспорті. Понад 30 комплексів вже відвантажує інформацію до цього центру. І ми очікуємо від Верховної Ради ухвалення у другому читанні необхідних законопроєкт для того, щоб можна було автоматично накладати адміністративні постанови, — заявив він.

 

А заступник координатора ONUR GROUP UKRAINE Олександр Добоні на прикладі власної компанії продемонстрував позитивний вплив на дорожню галузь реалізації проєкту «Велике будівництво».

 

- Очікування на 2021 рік, зважаючи на 2020 рік, є перспективними і далекоглядними. Тому що, на початку 2020 року були сумніви: профінансується будівництво в тій мірі, яку обіцяють, чи не профінансується? Але завдяки програмі Президента «Велике будівництво» можу провести таку паралель: наша компанія за 2020 рік виконала робіт вдвічі більше, ніж у 2019 році. Тобто це суттєво, це такий крок вперед, який ми навіть не очікували. Дивлячись на 2021 рік, я думаю, що щонайменше це буде не гірше, а то і набагато краще, — сказав він.

 

За матеріалами ukraine30.com