back

Віктор Ляшко перевірив чи готова Чернігівська область до вакцинації

22 лютого 2021

Чернігівщина одна з перших отримає вакцину і одразу розпочне щеплення медичних працівників, які працюють з хворими на ковід.

 

Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров'я і головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час візиту до Чернігівської області у неділю, 21 лютого.

 

- Найближчим часом очікуємо поставку вакцини для імунопрофілактики проти COVID-19. Сьогодні особисто перевірив готовність області до вакцинування. Щоб коли прийде вакцина, вакцинували досить швидко і не було збоїв під час виконання алгоритмів. Ми знаємо, яка кількість доз вакцини прийде в область. Це 7 тисяч доз вакцини на першому етапі. Чернігівська область отримає вакцину одна з найперших, - зазначив Віктор Ляшко.

 

Далі працює мобільна бригада за визначеним алгоритмом. Вона проводить вакцинацію згідно з визначеним графіком у тих закладах, де медичні працівники виявили бажання отримати щеплення. Одним із тимчасових пунктів щеплення є відділення в Чернігівській обласній клінічній лікарні (відділення для надання допомоги хворим із COVID-19), з якої власне і розпочнеться вакцинація медиків в регіоні.

 

- Сьогодні побував у кабінеті щеплень у цьому медичному закладі. Він підготовлений та укомплектований усім необхідним для проведення вакцинації: сумками-холодильниками з холодовими елементами, маніпуляційним столиком, наборами лікарських засобів, медичними виробами для надання медичної допомоги при невідкладних станах, антисептиками та іншими виробами. Шприци для ін'єкцій та коробки безпечної утилізації шприців приїдуть в область разом з вакциною. У Чернігівській області все готове, щоб робити щеплення відповідно до завдань першого етапу. Медичні працівники, яким будуть робити щеплення, визначені, - сказав Віктор Ляшко. І додав, що вакцинація є добровільною та безкоштовною, для щеплення буде використовуватися якісна та безпечна вакцина.

 

За словами заступниці голови Чернігівської облдержадміністрації Жанни Шерстюк, в області триває інформаційно-роз'яснювальна робота щодо вакцинації проти COVID-19, сформовані мобільні бригади та проведена вся необхідна організаційна робота. І тимчасові пункти вакцинації, і склад для зберігання вакцини забезпечені необхідним обладнанням та устаткуванням.

 

Начальник Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА Петро Гармаш також зазначив, що дві мобільні бригади вже навчені та готові приступити до роботи, інші - пройдуть навчання найближчим часом. 

 

Віктор Ляшко пояснив чому на першому етапі будуть працювати дві мобільні бригади.

 

- На старті кампанії працюватиме дві мобільних бригади, але у подальшому їх кількість буде зростати разом із відкриття пунктів щеплення. Чому наразі дві? Тому, що це організаційна модель каскадного розгортання потужностей для вакцинації: одна мобільна бригада робить орієнтовно 80-100 щеплень на добу. Вона робить перше щеплення визначеному контингенту 28 днів, а на 29 день повертається до тих, хто отримував вакцину в перший день і повторює 28 денний цикл проведенням повторного щеплення. Таким чином за 56 днів визначена команда закриває повний цикл щеплення орієнтовно для 5 тис. осіб.  Інші мобільні бригади та кабінети щеплення залучаються при надходженні наступних партій імунобіологічних препаратів, - зазначив головний санітарний лікар.

 

Під час візиту Віктор Ляшко провів робочу нараду з представниками Управління охорони здоров'я та Центру громадського здоров'я Чернігівської області та відвідав обласний склад для зберігання імунобіологічних препаратів на базі дитячої клінічної лікарні області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації