back

Мережа закладів культури району налічує 40 закладів клубного типу і 30 бібліотек-філій

26 лютого 2020

Як працювали заклади, які досягнення фольклорних колективів і що нового у розвитку зеленого туризму, - Руслан Веремієнко детально про підсумки роботи галузі у 2019 році.

 

26 лютого в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко під час свого публічного звіту за 2019 рік підбив підсумки діяльності галузі і визначив подальші шляхи культурного розвитку Новгород-Сіверщини.

 

За його словами, одним із головних завдань органів влади у галузі культури є створення сприятливих умов для функціонування закладів та   покращення їх матеріально-технічної бази: «У 2019 році проведені поточні ремонти у 9 клубних закладах району на суму 179,2 тис. грн, в тому числі зовнішні роботи по облаштуванню будівлі Дігтярівського сільського будинку культури на суму 150,1 тис. грн. У районному Будинку культури встановлені двірні блоки на суму 69,3 тис. грн. Крім того, 10 закладів культури поповнилися музичною апаратурою, ноутбуками, новітнім обладнанням на суму 390,0 тис. грн, а  книжковий фонд централізованої бібліотечної системи отримав 3,2 тисячі примірників на суму 160, 8 тис. грн, у тому числі періодичних видань на суму 41,7 тис. грн за рахунок бюджету розвитку».

 

Заклади культури району проводять різноманітні культурно - мистецькі заходи: огляд художньої творчості «Мистецькі барви Сіверщини», парад  символічних гербів сільських громад до Дня Незалежності України. Цікаво і змістовно відзначили День Десни у вересні минулого року у селі Пушкарі  Ковпинської сільської ради.

 

Про культурні традиції Новгород-Сіверщини говорять і на міжнародному рівні - фольклорний колектив «Слобідчанка» Слобідського сільського будинку культури минулого року взяв участь у Міжнародному фестивалі «Євро-фольк» у місті Чернівці та отримав диплом IV ступеню.

 

Як зазначив Руслан Веремієнко, національно-патріотичне виховання є невід’ємною і визначальною складовою у роботі закладів культури: 5 червня відкрився сільський музей загиблим в зоні АТО та ООС воїнам-землякам у селі Слобідка – єдиного закладу на теренах Новгород-Сіверщини, створеного саме з метою увічнення подвигу наших земляків, які загинули, захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність України від російської агресії.

 

У минулому році відбулись позитивні зрушення у розвитку туризму у Новгород-Сіверському районі - розроблено 6 нових туристичних маршрутів, провели 8 велотурів, 14 автобусних турів, 5 пішохідних турів, завдяки  чому 420 осіб змогли насолодитися красою рідного краю та ознайомитися з місцевим культурним надбанням.

 

Аби долучити  жителів та гостей нашого краю до  сільського зеленого туризму, у селі Слобідка Блистівської сільської ради запрацював апі-будиночок, а у селі Кудлаївка відкрилась народознавча садиба «Хата баби Мані».

 

За районною цільовою Програмою розвитку туризму Новгород-Сіверського району на 2018-2020 роки профінансовано придбання сувенірної продукції (еко-сумки, чашки, блокноти, годинники) на суму 9,0 тис. грн.

 

Також приділяється постійна увага охороні культурної спадщини. Відремонтовано 15 пам’ятників на суму 12,5 тис. грн за рахунок позабюджетних коштів.

 

Головними завданнями у 2020 році є:

 - виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва блочно-модульної котельні та проведення енергозберігаючих заходів системи опалення Новгород-Сіверського районного Будинку культури;

 - виконання районної цільової програми розвитку туризму у Новгород-Сіверському районі на 2018-2020 роки, відкриття сільської садиби у селі Слобідка, розробка нових туристичних маршрутів;

 - реалізація 3 проєктів Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада» по Новгород-Сіверському району на суму 90 тис. грн;

 - реалізація проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) центральною районною бібліотекою.

 

 

 

Сектор культури

районної державної адміністрації