back

Іван Богун й досі об’єднує українських патріотів

17 лютого 2020

Прославленого героя визвольної війни 1648— 1654 років, одного з найвидатніших козацьких полковників Івана Богуна згадували сьогодні на деснянських пагорбах поблизу села Комань.

 

Улюбленець свого народу, ревний захисник його інтересів, він до останньої хвилини був непохитний у своїй відданості й помер як герой. Після смерті Максима Кривоноса він став найближчим помічником Богдана Хмельницького, який покладався на нього в найскладніших військових ситуаціях. Богун блискуче застосовував найрізноманітніші тактичні прийоми, чим постійно наганяв страх на ворогів.

 

17 лютого новгород-сіверці разом із гостями з Чернігівщини, Київщини, Сумщини вклонилися пам’яті Івана Богуна на місці його ймовірної загибелі поблизу села Комань Новгород-Сіверського району.

 

У цей день біля пам’ятного знаку відбулася поминальна літія та меморіальний захід у зв’язку із 356-ю річницею його загибелі. Згадували Богуна, його сміливість, військовий талант, шляхетність і непримиримість до ворогів команський сільський голова Любов Акуленко, в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко, голова районної організації «Новгород-Сіверський окремий козацький полк імені Івана Богуна» Павло Богун та представники козацьких осередків, що долучилися до заходу.

 

За словами Павла Богуна, козацький рух на новгород-сіверщині минулого року поповнився Шептаківською сотнею – осередком козацького полку в одному з древніших сіл Чернігівщини, колишнього волосного центру козаччини, селі Шептаки. Джури активно вивчають та пропагують козацькі традиції, є неодмінними учасниками усіх заходів з національно-патріотичного виховання.

 

«Ім’я Івана Богуна завжди об’єднуватиме патріотів України, адже він віддав своє життя справі визволення свого народу. І сьогодні він надихає сучасних військових на сумлінне виконання обов'язків із захисту Батьківщини», - наголосив Павло Богун.

 

Ім'я Івана Богуна - видатного полководця епохи Хмельниччини - назавжди залишилося в пам'яті нащадків, про що свідчать численні народні перекази та думи, назви установ і меморіальні дошки. А сучасники великого полковника говорили у свій час: «А кобзарі грали, в струни дотикали та Богдана з Богуном піснями вихваляли!».

 

 

 

 

 

Сектор культури

районної державної адміністрації