05 Листопада 2021 15:29COVID-19

Коронавірус в Україні. Правильний догляд за людьми похилого під час пандемії.

Найбільш вразливими до коронавірусної інфекції є літні люди та ті, хто страждають від хронічних хвороб. 

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, підвищений рівень смертності від захворювання притаманний віковій категорії вище 50 років.

Чому літні люди більш вразливі до коронавірусу?

Існує дві головні причини, які роблять літніх людей більш вразливими до хвороби COVID-19:

  • зміни імунної системи;
  • наявність низки хронічних захворювань.

З віком імунна система слабшає, що робить організм вразливішим до інфекцій різних типів. У літніх людей кількість лейкоцитів, які виявляють і допомагають усунути інфекції, зменшується.

Клітини також стають менш активними у виявленні нових патогенів. Вірус COVID-19 також може пошкодити імунні клітини, які мають боротися з вірусом. 

"Імунна функція у літніх людей не така надійна, як у молодих.

Надмірна реакція імунної системи на подразники може викликати сильне запалення, високу температуру, знизити ефективність функціонування органів та навіть призвести до смерті. 

Як захистити своїх бабусь та дідусів? 

  1. Вакцінуйте їх. Запропонуйте разом записатись до лікаря та сходити до пункту вакцинації.
  2. Самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів. 
05 Листопада 2021 15:29

Нормативна база. Корисні закони України

05 Листопада 2021 15:27Загальна інформація

Геріатричний пансіонат

Будинок літніх людей, або (за типовим положенням Мінсоцполітики) геріатричний пансіонатбудинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідівпансіонат для ветеранів війни і праці — будинок для літніх осіб, державна або приватна організація, де літнім людям, що втратили можливість підтримки, чи потребуючих цілодобового догляду, надається притулок і соціально-медичні послуги.

У таких будинках літні люди звільняються від необхідності самостійного приготування їжі і прибирання. Старі люди можуть разом проводити час, розмовляти, гуляти, переглядати телевізор тощо.

Коло осіб, яких приймають до геріатричних пансіонатів

Державне утримання:

  • особи похилого віку, які досягли пенсійного віку;
  • особи з інвалідністю першої і другої групи, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом;
  • ветерани війни позачкргове влаштування;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до I, II, III категорій згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (позачергове влаштування);
  • ветерани згідно із Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", члени сімей загиблих військовослужбовців (переважне право);
  • Громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, ветерани війни і праці за наявності вільних місць у будинку-інтернаті можуть прийматися до будинку-інтернату на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців як на загальних підставах;
  • Виняток особи похилого віку та особи з інвалідністю, які мають працездатних дітей або родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати,якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити.

У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації.
 

На платній основі:

  • особи, які мають працездатних дітей або родичів,які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати,за
04 Листопада 2021 15:30COVID-19

Вакцинація літніх людей

В умовах пандемії важливо захистити себе і не загинути від COVID-19, від якого ліків не існує. Літні люди є однією з груп ризику тяжкого перебігу COVID-19 та смерті від нього. Саме тому варто щепитися якомога швидше, тим більше, що люди старшого віку належать до пріоритетних груп з вакцинації в нашій державі. До того ж і тим, хто контактує з людьми старшого віку, важливо вакцинуватися, щоб зменшити ймовірність їх зараження.

Якщо літні родичі мають питання щодо вакцинації, спробуйте допомогти їм знайти перевірену інформацію.

Запропонуйте разом записатись до лікаря та сходити до пункту вакцинації.

Вакцинуйтеся, щоби захистити себе та своїх близьких!