<<<1 - 11 з 188>>>


01 Лютого 2023 16:32

ВІДКРИТО НАБІР ОСВІТЯН ТА СТУДЕНТІВ ПСИХОЛОГІЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ НА УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ «ШКОЛУ-ВГОРУ»

Програма проєкту «Школу-вгору» розроблена міжнародними та українськими експертами, вчителями, тренерами та психологами і спрямована на розвиток цифрових компетентностей освітян та опанування ними засад психосоціальної підтримки учнів.

Проєкт реалізується Благодійним фондом «Восток SOS» у партнерстві з естонською організацією «Mondo», Благодійним фондом «Справжні українці» та Благодійним фондом «Щире серце» за підтримки Гуманітарного фонду для України. 

Протягом року будуть реалізовані активності проєкту, а саме:

  • залучення до роботи у навчальних закладах молодих психологів, які пройшли підготовку в напрямах травмотерапії;
  • посилення компетентностей шкільних психологів до роботи у закладах
01 Грудня 2022 15:46

УРЯД СХВАЛИВ ПРОПОЗИЦІЮ МОН ПРО ВНЕСЕННЯ НА РОЗГЛЯД ВРУ ЗАКОНОПРОЄКТА ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ У 2023 РОЦІ

 

25 листопада 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив пропозицію про внесення на розгляд до Верховної Ради України проєкта Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». 

Документом передбачається внесення змін до законів України «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про повну загальну середню освіту», які врегульовують питання завершення навчального року в системі загальної середньої освіти та проведення вступної кампанії до закладів вищої і фахової передвищої освіти.

Міністерство освіти і науки України ініціювало розгляд цього законопроєкту, зважаючи на складну безпекову ситуацію під час проведення вступної кампанії

30 Вересня 2022 12:16

ПРЕДСТАВНИКИ МОН ВИВЧАЛИ ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ІЗРАЇЛЮ ЩОДО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ

 

Радник - уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник спільно із заступницею Міністра освіти і науки України Вірою Роговою взяли участь у візиті до Ізраїлю щодо організації освітнього процесу в умовах війни, який відбувся у вересні.

«Навчальний візит дав можливість вивчити практичний досвід Ізраїлю, який напрацьовувався роками. Створення умов для психологічного здоров’я, а також безпечного освітнього процесу є пріоритетним завданням для команди Міністерства освіти і науки України. Під час війни це стало надактуальним. Ми вже працюємо над втіленням найкращих практик Ізраїлю із психологічної підтримки дітей, створення команд реагування в закладах освіти та напрацювання протоколів реагування на різні види надзвичайних ситуацій. Після апробації поширюватимемо досвід на всю Україну», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Під час навчального візиту учасники відвідали Міністерство освіти Ізраїлю, тренінговий центр для вчителів, центр психологічної підтримки, заклади освіти

25 Вересня 2022 15:08

3,5 ТИС. ВЧИТЕЛІВ ПОВЕРНУЛИСЯ В УКРАЇНУ ВІД ПОЧАТКУ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ, - СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ

В Україні закінчується третій тиждень навчання, а мужні захисники і захисниці звільняють окуповані російськими загарбниками території нашої Батьківщини.

«Лише за останні 10 днів українські військові повернули території, де розташовано 159 шкіл та 217 дитячих садочків», - зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у телеграм-каналі

Ще однією перемогою Міністр назвав повернення учителів із-за кордону. 

«Від початку нового навчального року понад 3,5 тис. із них повернулися в Україну і продовжують викладати, однак ще 13 тис. перебувають за межами країни», - повідомив Сергій Шкарлет.

Нині заклади освіти мають автономію в питаннях організації освітнього процесу. Тому рішення про форму роботи вчителів приймають керівники закладів. Якщо школа працює в онлайн чи змішаному режимі, то вчитель, який перебуває за кордоном, може працювати дистанційно.

«Дякую незламним воїнам, що боронять нашу державу та український народ, а також незламним освітянам, які невтомно працюють на своєму фронті, навчаючи дітей. Усі ви – Герої!»,

22 Вересня 2022 15:54

СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ ПІД ЧАС ВІЗИТУ ДО ХМЕЛЬНИЧЧИНИ НАГОЛОСИВ НА ВАЖЛИВОСТІ ОБЛАШТУВАННЯ УКРИТТІВ У ШКОЛАХ ЗА НОВИМИ СТАНДАРТАМИ В МЕЖАХ ЗАПЛАНОВАНОЇ СУБВЕНЦІЇ НА 2023 РІК

21 вересня 2022 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет з робочим візитом перебував у Хмельницькій області.

У межах відрядження Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет разом із Першим заступником Голови ДПСУ Володимиром Нікіфоренком, начальником ХОВА Сергієм Гамалієм, заступником голови ХОВА Володимиром Юр'євим, заступником міського голови Михайлом Криваком, директором департаменту освіти і науки, представниками ДСНС та Нацполіції провели нараду щодо безпекової ситуації в регіоні та освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Під час наради було обговорено формати роботи закладів освіти, їхню забезпеченість захисними спорудами, кадрові питання, зокрема працевлаштування вчителів з-поміж ВПО, а також залучення до навчання внутрішньо переміщених дітей, роботу закладів дошкільної освіти, підготовку до опалювального сезону і перебіг вступної кампанії.

Освітній процес в області відбувається здебільшого в очному або змішаному форматах. 

Нині в області

29 Липня 2022 15:08

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС НАВЧАННЯ: РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ УКРИТТЯ

 

Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила рекомендації щодо організації укриттів у об'єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти.

Укриття мають відповідати таким вимогам:

  • розміщуватися в підвальному (підземному) приміщенні, на цокольному чи на першому поверсі (за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями);
  • розташовуватися у складі основної будівлі закладу освіти або безпосередній близькості (до 100 м);
  • не розміщуватися поруч із великими резервуарами, що містять небезпечні хімічні, легкозаймисті, горючі та вибухонебезпечні речовини, водопровідними та каналізаційними магістралями;
  • не мають зазнавати негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод; 
  • забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами
29 Липня 2022 15:05

ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСВІТИ: ПРИЙНЯТО ЗАКОН ПРО ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ АІКОМ

 

Учора, 27 липня 2022 року, Верховна Рада Україна ухвалила ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування інтегрованих інформаційних систем у сфері освіти» (реєстр. №7396).

Відповідно до прийнятого Закону, в Україні започатковується цифрова взаємодія між органами управління освітою всіх рівнів, закладами, установами та учасниками освітнього процесу, що буде реалізовуватися на базі програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (АІКОМ).

«Закон спрямований на пришвидшення цифрової трансформації освіти. Вдячний народним депутатам за підтримку цифровізації, адже це важливий крок в умовах сьогодення. АІКОМ дозволить спростити роботу вчителя з шкільною документацією, паперовою звітністю, а також забезпечить супровід і поступове переведення ключових управлінських процесів у сфері дошкільної, загальної

27 Липня 2022 16:09

ВСТУП-2022: ДОВІРЯЙТЕ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ ВИКЛЮЧНО З ОФІЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ

 

МОН і ДП «Інфоресурс» нагадує, що перевірена інформація щодо вступної кампанії публікується в офіційних джерелах.

Де перевірити дати вступної кампанії?

  • сайт #ВСТУП-2022;
  • чатбот «ОсвітаВсім»;
  • чатбот EducationUaBot у телеграмі та вайбері (також допоможе знайти відповіді на найпоширеніші запитання та отримати консультацію від експертів МОН);
  • порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році.

Інформація з неофіційних джерел (медіа, блогів чи пабліків у соцмережах) може бути недостовірною та неточною.

Отримати консультацію та дізнатися відповіді на хвилюючі запитання можна подзвонивши

27 Липня 2022 16:09

ТРИВАЄ КОНКУРС-ОГЛЯД ЕЛЕКТРОННИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

 

Інститут модернізації змісту освіти проводить конкурс-огляд, що допоможе забезпечити здобувачів загальної середньої освіти та педагогічних працівників електронними освітніми ресурсами. Він стане актуальним для українців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

Конкурс проводиться в онлайн-форматі. 20-31 липня 2022 року потенційні учасники можуть відправити заявки на участь, а 1-10 серпня конкурсна комісія оцінить матеріали учасників. Результати будуть оприлюднені 16 серпня 2022 року на сайті ІМЗО.

«До складу конкурсної комісії увійдуть знані науковці та досвідчені педагогічні працівники. Під час оцінювання передбачено науково-методичну, психолого-педагогічну та антидискримінаційну оцінку змістової складової, а також дизайн-ергономічну та технічно-функціональну оцінку програмної та технічної складових електронних освітніх ресурсів»,

27 Червня 2022 14:35

УРЯД УХВАЛИВ РІШЕННЯ ЩОДО ПОЧАТКУ 2022/2023 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ У ЗЗСО

24 червня 2022 року під час засідання Уряду було ухвалено постанову КМУ «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні».

Традиційно навчання в закладах загальної середньої освіти розпочнеться в День знань – 1 вересня. Освітній процес у школах триватиме до 30 червня 2023 року.

Постанова набирає чинності та застосовується виключно під час правового режиму воєнного стану одночасно з набранням чинності законодавчих змін до ЗУ «Про повну загальну середню освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану.

Наголошуємо, організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. В умовах війни обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти повинні приймати рішення, що необхідні для збереження життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Нагадаємо, безпекою шкіл займатимуться спеціальні комісії.

 

14 Червня 2022 14:22

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ У СФЕРІ ОСВІТИ ТА НАУКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

  • 3 день війни (26 лютого) – українські студенти стають донорами крові, вступають до ТрО та ЗСУ, здійснюють активну волонтерську діяльність.
  • 4 день війни (28 лютого) – виходить наказ про звільнення від проходження Державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році.
  • 4 день війни (28 лютого) – реєстрацію учасників ЗНО-2022 продовжено до 9 квітня.
  • 5 день війни (1 березня) – заклади освіти стають штабами допомоги. Учасники освітнього процесу та науковці передають кошти ЗСУ, пишуть листи та створюють відеозвернення до міжнародних ЗМІ. Зароджується освітній фронт.
  • 9 день війни (5 березня) – міжнародна спільнота продовжує посилювати підтримку України та вводить безпрецедентні санкції й обмеження проти рф. Група Світового банку невідкладно зупиняє реалізацію програм у рф і білорусі через жорстоке вторгнення та військові дії проти народу України.
<<<1 - 11 з 188>>>