2024 рік

Постанова КМУ від 23 травня 2012 р. №417 "Про затвердження Порядку втановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми" 

Інформація про допомогу для постраждалих

Щодо запобігання випадкам дискримінації за ознакою статі

Щодо запобігання та протидії домашньому насильству

Сексуальне насильство пов'язане з конфліктом

 

Запобігання та протидія насильству: інформаційні пам’ятки від Національної соціальної сервісної служби

 

 

Національна соціальна сервісна служба України розробила інформаційні пам’ятки з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі, де, зокрема, зазначаються контакти допомоги. З цими пам’ятками можна ознайомитися за наступними посиланнями:

Принагідно наводимо декілька поширених міфів про насильство, що перешкоджають постраждалим звертатися за допомогою.

Міф 1: «Від насильства страждають лише жінки».

Офіційна статистика і дослідження показують, що найчастіше жінки та дівчата стають потерпілими. Та насправді ж чоловіки також можуть потерпати від різних форм насильства. Однак, це може залишатися менш помітним через стереотипи чи тиск соціальних очікувань. Варто пам’ятати, що насильство може торкатися будь-кого, незалежно від статі, віку чи соціального статусу.

Міф 2: «Насильство має лише фізичний прояв».

Ні, насильство не обмежується лише ударами чи побоями. Воно може бути психологічним, сексуальним та економічним.

Міф 3: «Потрібно терпіти заради дітей».

Застосування насильства не робить щасливими ані батьків, ані дітей, адже здатне спричинити психологічні та емоційні травми дітям і впливати на їхні майбутні стосунки.

Міф 4: «Зґвалтування в шлюбі не існує».

Часто згоду в шлюбі сприймають як «подружні обов’язки», натомість агресію кривдника помилково називаючи пристрастю чи темпераментом. Проте, статевий акт без згоди – є зґвалтуванням.

Міф 5: «Кривдник/ця ніколи не виправиться».

Вчасне звернення до соціальних служб та психотерапевтів можуть сприяти зміні поведінки кривдника/ці та збереженню стосунків. Не слід сліпо вірити, що коло насилля розірветься, якщо не докладати зусиль або не звертатися за допомогою.

Інформаційна пам'ятка щодо запобігання та протидії домашньому насильству

 

За матеріалами Національної соціальної сервісної служби України

 
2023 рік

 

 

 

24.12.2021: 

Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству

 

Відповідно до статті 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»  до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

 терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

  обмежувальний припис стосовно кривдника;

  взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

   направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

 

Терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

 

Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:

         1) зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

         2) заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

         3) заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

 

Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення. Працівники уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України можуть у встановленому законом порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо терміновий заборонний припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

 

Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків.

 

Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб.

 

Обмежувальний припис стосовно кривдника  видається  у судовому порядку.

 

Право звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника мають:

1) постраждала особа або її представник;

2) у разі вчинення домашнього насильства стосовно дитини - батьки або інші законні представники дитини, родичі дитини (баба, дід, повнолітні брат, сестра), мачуха або вітчим дитини, а також орган опіки та піклування;

 3) у разі вчинення домашнього насильства стосовно недієздатної особи - опікун, орган опіки та піклування.

 

Обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

 

Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків.

 

Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

 

За заявою вищезазначених осіб, на підставі оцінки ризиків обмежувальний припис може бути продовжений судом на строк не більше шести місяців після закінчення  попереднього строку, встановленого судовим рішенням.

 

Уповноважений підрозділ органу Національної поліції України бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

 

Суб’єктами, відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

 

Кривдник, який порушив вимоги спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, несе відповідальність відповідно до закону.

 

Звертаємо увагу, що безоплатна правова допомога надається  Новгород-Сіверським бюро правової допомоги  за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Свободи, 12, тел.: (04658) 3-14-87.

 

 

 

Мінсоцполітики розпочинає інформаційну кампанію «Не дай домашньому насильству шанс!»

(30-03-2021)

 

Для переважної більшості людей домашнє насильство – це традиційно вкорінена норма, установлена поколіннями. Постраждалі від домашнього насильства (переважно жінки) не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки, внаслідок чого зростає рівень соціального сирітства.

 

Насильство щодо жінок і дівчат негативно впливає на їх репродуктивне здоров’я, внаслідок чого знижується рівень народжуваності та збільшується кількість новонароджених дітей з вадами здоров’я.

 

COVID-19 безжально змінив життя людей, з’явилися додаткові фактори, які провокують прояви домашнього насильства.

 

Саме тому Міністерство соціальної політики України розпочинає інформаційну кампанію «Не дай домашньому насильству шанс!»

 

Діти, які зростають у сім’ях, де відбувається насильство, в майбутньому можуть переносити цей негативний досвід у власне життя.

 

Багатьом людям здається, що насильство найчастіше відбувається у сім’ях, де зловживають алкоголем чи вживають наркотики, що жертвами насильства стають неосвічені особи. Однак, це не так!

 

Домашнє насильство має місце в сім’ї незалежно від соціального статусу, релігійних переконань чи етнічного походження.

 

Мінсоцполітики інформує: якщо ви потребуєте консультації, ще не готові звернутися до поліції з даного питання, то можете зателефонувати на номери «гарячих ліній», де вам нададуть консультації та роз’яснення. А саме: 15-47; 0-800-500-335; 116-123; 0-800-500-225; 116-111; 15-45; 0-800-213-103; 102.

 

Контакти районної державної адміністрації: телефон (04658) 2-12-13,  електронна адреса: [email protected]

 

ЗАКОН УКРАЇНИ "Про запобігання та протидію домашньому насильству"

 

Постанова КМУ від 22 серпня 2018 р. № 658 "Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі"