25 січня 2013

Шановні громадяни нашого району!

До вашого відома доводимо, що 6 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів», яким вносяться зміни до низки Законів України, зокрема і до статті 5 Закону «Про психіатричну допомогу» в частині надання грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду - на догляд за ним.

Даними змінами передбачено, що з 01 січня 2017 року розмір зазначеної допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць. З 01.01.2017 ця допомога складає 1544 грн.

Надбавка на догляд за дітьми-інвалідами віком до 18 років.

Верховна Рада України 06 грудня 2016 року прийняла Закон України № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» зокрема і до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», яким встановлено, що з 01 січня 2017 року у разі якщо фізичні особи-підприємці (крім фізичних осіб-підприємців, які є особами з інвалідністю або пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, а також добровільно не сплачують єдиний внесок) втратили право на отримання надбавки на догляд за дитиною інвалідом, оскільки вони, сплачуючи внески, отримують статус застрахованих осіб. Тому, з 01 січня 2017 року виплату надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю всім фізичним особам-підприємцям, за виключенням фізичних осіб-підприємців з числа осіб з інвалідністю або пенсіонерів за віком, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу та не сплачують єдиний внесок буде припинено.

Про призначення пільг населенню на придбання твердого палива та скрапленого газу у грошовій формі.

30 квітня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» якою внесено зміни, зокрема до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, придбання скрапленого газу та твердого палива. Внесеними змінами передбачено, що у разі призначення субсидій пільги з оплати житлово – комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються, а розмір субсидії визначається, без урахування пільг.

Таким чином сім’я має визначитись отримувати їй субсидію чи пільгу на тверде паливо.

Одночасно нагадуємо, що з липня 2015 року змінено порядок надання пільг.

Окремим категоріям громадян пільги надаються з урахуванням сукупного доходу сім’ї

Право на отримання пільг з урахуванням сукупного доходу сім’ї мають:

– Учасники війни – розмір пільги (50 %) на тверде паливо та скраплений газ ;

– Член сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни – розмір пільги (50 %) на тверде паливо та скраплений газ ;

– Багатодітні сім’ї – розмір пільги (50 %) на тверде паливо та скраплений газ;

– Пенсіонери які працювали педагогічними, медичними та фармацевтичними працівниками, а також пенсіонери які працювали в бібліотеках та закладах культури – розмір пільги (100%) на тверде паливо.

Дані категорії громадян для отримання пільги на тверде паливо та скраплений газ готівкою звертаються з заявою в сільську раду за місцем реєстрації та подають:

– декларацію про доходи сім”ї пільговика за 6 місяців до місяця звернення а також підтверджуючі довідки про зазначені доходи ( крім довідок про розмір пенсії) або документи що підтверджують відсутність доходів та довідку про склад сім’ї і наявність у житловому приміщені пічного опалення на твердому паливі.

При визначені права на пільги до сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані: 1.Пенсія; 2.Заробітна плата; 3.Грошове забезпечення; 4.Стипендія;5. Соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності); 6. Доходи від підприємницької діяльності; 7. Допомога по безробіттю та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання), до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

При визначені права на пільги пенсіонерам які працювали педагогічними, медичними та фармацевтичними працівниками, пенсіонерам які працювали в бібліотеках та закладах культури дохід береться лише пільговика.

Пільга на тверде паливо готівкою виплачується із розрахунку вартості 1 тонни твердого палива на домогосподарство за наявності у житловому приміщені пічного опалення на твердому паливі.

Для надання пільги на скраплений балонний газ пільговик має надати документ про наявність та користування скрапленим газам (технічний паспорт газобалонної установки)

Право на пільги з 1 січня 2017 року мають громадяни у кого середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує 2240 грн.

Категорії громадян, яким пільги на тверде паливо та скраплений газ готівкою виплачуються без врахування доходу сім’ї, надають довідку про склад сім’ї та про наявність у житловому приміщенні пічного опалення на твердому паливі.

– Ветерани органів внутрішніх справ, ветеранам військової служби, ветеранам кримінально – виконавчої системи на пенсії, інші та їх вдови – (50 %) тверде паливо – Учасники бойових дій – розмір пільги (75 %) на паливо та скраплений газ

– особи (ЧАЕС)- І та II категорії – розмір пільги (50 %) на тверде паливо

– Дружина померлого громад. І,ІІ категорій (ЧАЕС) – розмір пільги (50% ) тверде паливо

– Сім”ї військовослужбовців, які загинули під час проведення АТО – розмір пільги 50% тверде паливо та скраплений газ

Дані категорії громадян для отримання пільги на тверде паливо та скраплений газ готівкою звертаються з заявами в сільську раду за місцем реєстрації.

– пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу надаються із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балону скрапленого газу на домогосподарство на рік.

Граничний показник вартості 1 тонни твердого палива на 2017 рік становить 2162,00 грн., 1 балону скрапленого газу – 216,20 грн.

На підставі наданих документів управління соціального захисту населення Н-Сіверської районної державної адміністрації здійснює призначення пільг готівкою. При надходженні коштів з державного бюджету проводиться виплата призначених пільг на тверде паливо та скраплений газ через державні підприємства зв’язку або установи банків, за бажанням пільговика.

Прожиткові мінімуми на 2017 рік

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Г Р А Ф І К особистого прийому громадян в управлінні соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області 16000, м.Новгород-Сіверський, вул.Б.Майстренка,6 код міста 04658, факс 2-16-32, e-mail [email protected]



Зміни у призначенні надбавки по догляду за дитиною-інвалідом

Порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям

13.07.2016

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям – щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім'ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім'ї.

Як розрахувати розмір допомоги?

Розмір соціальної допомоги визначається як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям з травня 2016 році встановлено у розмірах:

- для працездатних - осіб 21 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.05.2016–304,50 грн.);

- для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 100% прожиткового мінімум для осіб які втратили працездатність (з 01.05.2016 –1130 грн.);

- для дітей - 85% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з 01.05.2016 становить:

для дітей віком до 6 років - 1043,80 грн.;

для дітей віком від 6 до 18 років - 1301,35 грн.;

для дітей від 18 до 23 років (за умови навчання) - 1232,50 грн.

При цьому для дітей рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%, а для дітей одиноких матерів, які не перебувають у шлюбі, для дітей, в яких один або обоє батьків є інвалідами І чи ІІ групи, та дітей-інвалідів – на 20 %.

Крім того, розмір допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250,00 грн., а на кожну дитину віком від 13 до 18 років - на 500 грн.

Приклад розрахунку розміру допомоги:

Сім'я складається з 4-х осіб: двоє дітей віком 4 та 14 років, батько та мати.

Батько отримує заробітну плату 2000 грн. на місяць, мати перебуває на обліку в центрі зайнятості та отримує допомогу по безробіттю – 860 грн. на місяць.

Середньомісячний дохід сім'ї – 2860 грн.

Розрахунок рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для сім'ї:

для матері та батька - 304,50 грн. на кожну особу;

для дитини 4 років – 1043,80 грн. + 10 % = 1148,18 грн.;

для дитини 14 років – 1301,35 грн. + 10% = 1431,49 грн.;

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для сім'ї становить: 304,50 + 304,50 + 1148,18 + 1431,49 = 3188,67 грн.

Розмір допомоги становить:

3188,67 грн. – 2860 грн. = 328,67 грн. + 250 грн. (підвищення на дитину віком до 13 років) + 500 грн. (підвищення на дитину віком від 13 до 18 років) = 1078,67 грн. на місяць.

На який термін призначається допомога?

Призначення і виплату соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям здійснює управліннями праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Допомога призначається на шість місяців з місяця звернення.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям не призначається, у разі коли:

- працездатні члени малозабезпеченої сім'ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду, згідно медичного висновку лікарсько-консультативної комісії, не більш ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб які доглядають за інвалідом І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років,

за інвалідами II групи внаслідок психічного розладу, а також особами, які досягли 80-річного віку);

- малозабезпечена сім'я має додаткові джерела для існування, а також хто-небудь із її складу протягом 12 місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку або оплатив послуги на суму яка на час звернення перевищує 10- кратну величину прожиткового мінімуму для сім`ї;

- у власності чи володінні малозабезпеченої сім`ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім`ї та додатково 10,5 квадратних метра на сім`ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму);

За наявності таких обставин, державна соціальна допомога може бути призначена на підставі рішень районних комісій у разі, якщо: у складі сім'ї є інвалід; у сім'ї виховуються троє та більше дітей до 18 років (у разі навчання за денною формою навчання до 23 років); неможливість отримати будь-яких джерел для існування пов'язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім'ї. Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї, яка звернулася за призначенням допомоги.

Звертаємо увагу! У разі коли особами, які входять до складу сім'ї, навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на соціальну допомогу та визначення її розміру, виплата соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

На наступний строк допомога може бути призначена не раніше ніж через шість місяців починаючи з першого числа місяця виявлення порушення.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

Про збільшення розмірів допомоги до 5 травня ветеранам війни

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності

Г Р А Ф І К особистого прийому громадян в управлінні соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області 16000, м.Новгород-Сіверський, вул.Б.Майстренка,6

Ветерани до Дня Перемоги отримають грошові винагороди

Матеріали щодо надання пільг та переваг, передбачених чинним законодавством для учасників антитерористичної операції.

Щодо виплати допомоги військовополоненим

Прес-реліз до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» № 1181

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА від 19 серпня 2015 р. № 604

"Деякі питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту"

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги.

З метою матеріальної підтримки громадян, які зайняті доглядом за особами, нездатними за станом здоров’я до самообслуговування, чинним законодавством передбачена компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначення якої знаходиться в компетенції органів соціального захисту населення:

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року N 558, фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначається компенсація.

Соціальні послуги — це комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи окремих громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

Компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються працездатним особам, які не працюють та непрацюючим пенсіонерам, котрі постійно надають соціальні послуги.

Мають право на отримання соціальних послуг інваліди, діти-інваліди, пенсіонери та хворі, які не здатні до самообслуговування й потребують постійного стороннього догляду за умови, що вони не обслуговуються соціальними службами.

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах: — 15 відсотків – фізичним особам за надання соціальних послуг інвалідам I групи; — 10 відсотків — фізичним особам за надання соціальних послуг громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам; — 7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії.

Якщо соціальні послуги надає фізична особа пенсійного віку, компенсація призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Слід зауважити, що компенсація не призначається фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Психіатричну допомогу», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з документами.

Для призначення компенсації подаються такі документи: 1. непрацюючою фізичною особою, яка надає соціальні послуги: — заява про згоду надавати соціальні послуги; — паспорт або інший документ, що посвідчує особу; — висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги; — копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки — письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів; — заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»). 2. особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною): — заява про необхідність надання соціальних послуг; — паспорт або інший документ, що посвідчує особу; — копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надається інвалідом); — висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування; 3. законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг: — заява про необхідність надання соціальних послуг; — копія свідоцтва про народження дитини; — висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність дитини до самообслуговування. Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації