back

У Чернігівській ОДА надали пропозиції для покращення українського мовлення у прикордонних районах

15 вересня 2020

Учора, 14 вересня, відбулось  онлайн-засідання робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення ПАТ «НСТУ». Провела засідання народний депутат України Ірина Констанкевич, до роботи долучились народні депутати Євгенія Кравчук, Тетяна Циба, заступники голови правління ПАТ НСТУ Микола Чернотицький, Дмитро Хоркін, заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Микола Білоус, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль, заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван та представники інших прикордонних областей.

 

Як відомо, впродовж останніх років проблемним питанням для Чернігівщини є недостатнє покриття українським телесигналом, особливо у прикордонних районах. Водночас із 2014 року Чернігівської ОДА постійно актуалізує дане питання на всіх рівнях.

Так, на півночі області, у районах, що межують з країною агресором, поширюється сигнал російських FM-радіостанцій та ефірних телемовників. Це негативно позначається на стані захищеності інформаційного простору України. Перетворює місцевих жителів на об’єкт інформаційного впливу країни-агресора.
За даними ТОВ «Зеонбуд», доступ до вітчизняного цифрового ефірного телебачення має близько 90% населення Чернігівщини.

 

- За оцінками облдержадміністрації, з урахуванням скарг жителів області та за інформацією представників місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, показники ТОВ «Зеонбуд» завищені. За його словами, відсутній або невпевнений прийом вітчизняного цифрового телесигналу охоплює до 30% Чернігівської області, переважно на прикордонній території. Близько 20% населення має складнощі з доступом до українського телерадіомовлення, - зазначив Андрій Подорван.

 

За даними дослідження, проведеного наприкінці травня цього року серед місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області, у Городнянському районі незадовільний сигнал вітчизняного цифрового ефірного телебачення спостерігається у 33 населених пунктах. У Корюківському районі — у 39 населених пунктах. У Новгород-Сіверському районі — у 77 населених пунктах, включно із районним центром. У Ріпкинському районі — у 53 населених пунктах, включно із районним центром. У Семенівському районі — у 16 населених пунктах, включно із районним центром. У Сновському районі — у 25 населених пунктах, включно із районним центром.

 

Крім того, наявні скарги на проблеми з трансляцією цифрового ефірного телесигналу і в інших частинах області — у населених пунктах Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Ічнянського, Козелецького, Менського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського районів.

 

Вже 6 років поспіль обласна державна адміністрація озвучує питання щодо збільшення покриття області телесигналом. Зокрема, зверталася до Президента України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, ТОВ «Зеонбуд», Кабінету Міністрів України, Міністерства інформаційної політики України, - додав Андрій Подорван.

Чернігівщина не єдина область з проблемою покриття українським телерадіосигналом. Така ж ситуація у Сумській, Харківській, Волинській та Рівненській областях.

За результатом обговорення, прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та Комітету з питань бюджету з пропозицією включити до Державного бюджету на 2021 рік фінансування будівництва мультиплексу МХ-7. Також вирішили обговорити питання концепції регіонального мовника з членами Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. У свою чергу, Чернігівська ОДА надала конкретні пропозиції щодо посилання потужності передавачів у 4 точках регіону, а також локації для можливого будівництва малопотужних веж з передавачами вздовж кордону з РФ.

Департамент інформаційної діяльності  та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації