back

23 серпня - День Державного Прапора України

20 серпня 2020

Синій та жовтий колір прапора – поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим безмежжям хлібного лану – символу мирної праці і достатку. Усім тим, чим славилася наша Вітчизна  споконвіку.

 

Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг. Саме ж свято є відносно новим і було засноване указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року.

 

Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі. Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

 

Варіантів та ідей, як правильно називати український прапор, безліч. Хтось називає прапор "жовто-блакитним",  хтось - "жовто-синім", треті пропонують "перевернути" прапор.

 

За інформацією доктора історичних наук Андрія Гречила, перший законодавчий акт, який врегулював порядок кольорів на прапорі як синьо-жовтий, було прийнято 27  січня 1918 р. Під час дискусій про державні символи України в 1989–1991 рр. прапор також визначався як синьо-жовтий.

 

Отже, правильна назва Державного Прапора України – синьо-жовтий.

 

Сектор культури

районної державної адміністрації