back

Андрій Прокопенко: Продовжуємо боротьбу з розорюванням прибережних смуг

13 серпня 2020

Останнім часом на Чернігівщині набула актуальності проблема розорювання прибережних захисних смуг. Така діяльність несумлінних агровиробників чинить негативний вплив на стан водойм та річок.

 

Для протидії порушенням вимог Земельного та Водного кодексів України Чернігівська ОДА розробила алгоритм реагування та взаємодії обласних служб.

 

- У квітні цього року нами створена група для рейдових перевірок за повідомленнями щодо фактів розорювання прибережних смуг в межах області, - повідомив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. - Для збору інформації про порушення була відкрита «гаряча лінія» в Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації за номером (0462) 67-48-72.

 

Результати перевірок представлені на інтерактивній мапі.

 

До «чорного списку» потрапили ряд сільгоспвиробників Бахмацького, Бобровицького, Менського, Козелецького, Куликівського, Прилуцького, Сосницького та Чернігівського районів.

 

Резонансний випадок зафіксовано на території Менської міської ради. Виявлено самовільне зайняття та використання земельної ділянки природно-заповідного призначення площею 6,0796 га для вирощування кукурудзи. На цих землях встановлено обмеження - охоронна зона навколо гідрологічного заказника місцевого значення «Блистівський».

 

- За використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, а також зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу, порушнику нараховані збитки на суму 368 тис 181 гривню. Крім того, такі дії містять ознаки кримінального злочину. Тому копії матеріалів перевірки направлені до Управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області, - поінформував голова ОДА.

 

Очільник області зауважив, що для ефективної боротьби з порушниками необхідно посилювати відповідальність.

 

- Нами направлено листа до Кабінету Міністрів України з пропозиціями змін до нормативних актів для збільшення штрафних санкцій щонайменше до 17 тисяч гривень за кожен гектар, - повідомив очільник області. Також виступили з пропозицією введення заборони на зміну виду цільового призначення заплавних земель при їх використанні, - зазначив Андрій Прокопенко.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації