back

Новгород-Сіверщина – край традиційних народних промислів

15 липня 2020

Новгород- Сіверський район демонструє унікальність і самобутність своєї культури - два елементи, два творчих надбання «Кудлаївська писанка» та «Кісейна вишивка» стали частиною нематеріальної культурної спадщини області.

 

Новгород-Сіверський народний аматорський клуб декоративно-прикладного мистецтва «Княжа скарбниця» постійно вишукує, узагальнює і пропагує серед жителів нашого краю унікальні техніки, що залишились нам у спадок. Актуальними є і нові тенденції у декоративно-прикладному мистецтві.

 

Унікальність «Кудлаївської писанки» полягає в нанесенні товстих одноколірних ліній візерунка на яйце за допомогою саморобного писачка. Пишуча частина останнього зроблена зі скрученої у вигляді сірника фольги. З покоління в покоління жінки села Кудлаївка передають донькам, невісткам, свої знання, отримані від предків, нічого не додаючи свого, зберігаючи спадщину.

 

 

 

 

«Кісейна вишивка» має ще  назву «Сирітське шиття». Особливістю техніки є нещільне накладання стежків на канві, що допомогає швидко заповнити великі площі тканини вишивкою. Різновидів «Кісейного шиття» декілька. Це видовжені хрестики, хрестики, вишиті тонкою ниткою та полу хрестики у вигляді пташиного сліду. Можливо ця техніка створилась у найбідніших верств населення через брак вільного часу та нестачі ниток. Скоріш за все використовувалась інколи та великого поширення не набула.

 

 

 

 

Новгород-Сіверщина має ще чимало цікавих культурних особистостей. За словами Ольги Луговської, керівниці клубу, на сьогоднішній день у районі є понад 60 майстрів різноманітних народних промислів. Основними осередками народної творчості є села Грем’яч (вишивка), Дігтярівка і Кудлаївка (вишивка, писанкарство), Пушкарі, Вороб’ївка, Кам’янська Слобода (художники-аматори), Смяч і Кудлаївка (лозоплетіння).

 

 

Сектор культури

районної державної адміністрації