back

Насильство в сім’ї. Як захистити себе та родину?

26 травня 2020

«Як протидіяти насильству в сім`ї? Як не стати жертвою? Як діяти зіткнувшись з цією проблемою?!». Про це і не тільки йшлося під час проведення брифінгу, увага якого була акцентована на нагальній темі: «Сучасні прояви насильства: профілактика, попередження та реагування».

 

 

 

 

 

 

 

За словами Андрія Циганкова, завідувача сектору у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації цьогоріч зафіксовано 5 офіційних звернень з приводу вчинення домашнього насильства, 1 з них повторне. Всі звернення надійшли від жінок. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей показник становив 9 звернень, а отже зменшився на 44 %. З кожним роком спостерігається зменшення офіційних звернень у районі.

 

 

 

 

Однією з передумов є прийняття нового Закону України, який передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність, застосування спеціальних заходів протидії домашньому насильству: термінового заборонного припису, обмежувального припису, взяття на профілактичний облік кривдника, а також направлення його на проходження відповідної програми.

Валентина Суровицька, директор районного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, розповіла, що 80% родин хоча б раз стикалися з насиллям у сім’ї. У районі діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Відповідно до затвердженого графіку виїзд групи здійснюється 2 рази на місяць. У поточному році до центру надійшло 2 повідомлення про скоєння психологічного виду насилля, який є найчастішим видом психологічного насилля, з яким стикаємося у районі. Здійснено 1 екстрений виїзд групи під соціальним супроводом.

 

«Протягом доби після повідомлення щодо скоєння домашнього насильства у сім’ї ми маємо відвідати сім’ю, у якій постраждала дитина. Але ми не чекаємо і виїзджаємо негайно для того щоб захистити дитину» - зауважив Сергій Петраков, начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації.

 

«У закладах освіти району працюють 8 психологів, які допомагають справлятися з подібними ситуаціями, як дітям, так і батькам» - підкреслила Світлана Біла, начальник відділу освіти районної державної адміністрації.

 

Неля Чугаєва, заступник голови районної державної адміністрації, підсумовуючи тему, зазначила, що у районі налагоджено співпрацю між структурними підрозділами районної державної адміністрації та поліцією, а також оперативне реагування. Велике значення має співпраця з сільськими головами, без якої було б складно працювати і реагувати відповідним чином.

 

Постраждала особа або та, яка стала свідком домашнього насильства, може звернутись з відповідною заявою до органів поліції або виконавчих комітетів сільських рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів, установ охорони здоров’я.

 

Роз’яснення та практичну допомогу можна отримати, зателефонувавши за номером (04658) 2-13-91, (04658) 2-31-64.

 
 
Відділ з питань правової роботи,
запобігання та виявлення корупції,
цифрового розвитку районної державної адміністрації