back

Подвиги справжніх патріотів держави – приклад для кожного, хто серцем вірний своїй Батьківщині

20 лютого 2020

«Ці дні були наповнені відчайдушністю одних і жорстокістю інших», - у літературно-музичній вітальні «Слово…» згадували події Майдану.

 

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні у центральній районній бібліотеці зібралися поціновувачі українського слова, аби вшанувати подвиг учасників Революції Гідності. На захід також завітали заступниця голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва і завідувачка сектору культури районної державної адміністрації Ніна Матвіюк.

 

Неля Чугаєва згадала загиблого Героя Небесної Сотні, учасника Євромайдану, Героя України Ігоря Пехенька. Його родичі і зараз живуть у Кам’янській Слободі, що на Новгород-Сіверщині. За словами Нелі Чугаєвої, у селі його добре знали. 30 листопада Ігор стояв на Майдані, був сильно побитий, після чого тривалий час лікувався. 17 лютого Ігор знову перебував в епіцентрі подій. Востаннє спілкувався з матір'ю 18 лютого, у цей же день телефон вимкнув. Стріляли у Ігоря тричі, тіло Ігоря опізнали друзі в моргу на Оранжерейній.

 

Криваві події, що розгорнулися у центрі столиці шість років тому, надали поштовх не тільки кардинальним системним перетворенням у країні, а й надихнули багатьох українців до творчості. У віршах та піснях наші співвітчизники ділилися почуттями та емоціями, сумували за вбитими героями та прагнули справедливості.

 

За словами Тетяни Костюкової, директорки центральної районної бібліотеки, події Майдану та захист України від російської агресії гуртують місцевих авторів художнього слова і відвідувачів бібліотеки – постійних учасників засідань літературно-музичної вітальні.

 

Своїми творчими доробками поділилися автори Микола Ковальчук та Лариса Красногор. Вірші відомих українських поетів читали Тетяна Данькова, Ганна Бездітко, Лідія Ніколенко та Ганна Халіман.

 

Олена Радченко, заступниця директора музея-заповідника «Слово о полку Ігоревім» показала учасникам засідання набір монет, випущених Національним банком України для вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

 

Події Революції Гідності вплинули на рішення стати на захист країни Романа Ромея, учасника АТО, який захищав Маріуполь у складі 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ. Звертаючись до присутніх він зазначив: «Справа Майдану надихнула багатьох волонтерів, які допомагали Збройним силам. Треба бути вдячними Героям Небесної Сотні, учасникам Майдану за те, що не дали знищити країну».

 

Ці героїчні і, водночас, трагічні події залишаться у нашій пам’яті, в душах та серцях всіх українців, адже вони знаменували початок нової епохи національного пробудження українського народу, усвідомлення права вільно жити на своїй землі та святого обов’язку — боронити її.

 

Сектор культури

районної державної адміністрації