back

Щодо харчування хворих та утримання пологового відділення

17 січня 2020

  15 січня 2020 року в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко провів нараду, де розглядались актуальні для усієї громади району і міста питання, такі  як можливість збереження у структурі КНП "Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського" пологового відділення та забезпечення харчування стаціонарних хворих в нових умовах фінансування з 1 квітня 2020 року, коли припиняється отримання лікарнями державної медичної субвенції, а Національна служба здоров’я України буде надавати кошти лише за фактично надані медичні послуги у межах підписаних договорів на пакети цих послуг.

 

  На нараду були запрошені голова районної ради, заступник голови, керівник апарату, начальник фінансового управління районної державної адміністрації, головний лікар КНП "Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського " та міський голова. Міський голова  не був присутній на нараді.

 

  Вивчивши досвід сусідніх районів з даних питань, проаналізувавши прогнозовану кількість медичних послуг, зокрема і пологів, та дохідну частину районного бюджету, а також враховуючи письмову відмову міської ради співфінансувати харчування пацієнтів, висновки за підсумками наради, не можна назвати оптимістичними.

 

  Щодо пологового відділення, то КНП "Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського"  – єдина на півночі області ще утримує такий стаціонар. У 2019 році тут прийняли 65 пологів, у 2018 році – 67 пологів, а станом на 1 січня 2020 року на обліку перебуває лише 47 вагітних жінок. Тобто у відділенні 14,75 посад медичних працівників, а фактично приймаються 1 пологи на тиждень. Враховуючи таку ж ситуацію у сусідніх районах, пологові стаціонари там були закриті ще у попередні роки. То ж до кінця І кварталу 2020 року те ж саме очікує і нашу лікарню. Як бути з вагітними? Згідно з вимогами Міністерства охорони здоров’я України вагітні будуть спостерігатись у своїх сімейних лікарів та лікарів-гінекологів КНП "Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського", а на пологи планово скеровуватимуться у більш потужні пологові стаціонари. Це може бути Чернігів, Корюківка або найближча Шостка. Ці заклади справді зможуть укласти з Національною службою здоров’я України договір на пакет "Медична допомога при пологах" (на відміну від КНП "Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського") і пологи для жінок будуть абсолютно безплатними.

 

  Що ж стосується харчування стаціонарних хворих, то це питання залишилось відкритим. Районна влада вивчає усі можливі варіанти вирішення: і закупівлю послуг із харчування у спеціалізованих закладах (кафе, їдальні, ресторани), і співфінансування лікарні з подальшим утриманням харчоблоку. Аналізується вартість послуг, санітарно-протиепідемічна безпека та інші аспекти. Принаймні сільські мешканці, що будуть перебувати на стаціонарному лікуванні, без гарячого харчування не залишаться!

 

Адміністрація КНП "Новгород-Сіверська центральна

районна лікарня імені І.В. Буяльського"