back

Пенсії для ветеранів праці та військових підвищилися

14 січня 2020

    З першого січня 2020 року 67,1 тис. непрацюючих пенсіонерів Чернігівщини, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менше від 30 років для жінок та 35 років – для чоловіків, отримають підвищенні пенсії. Разом з тим розмір пенсії для даних категорій громадян не може складати менше 2000 грн. Про це повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко.

    Перерахунки проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір підвищення розраховано індивідуально для кожного пенсіонера за документами, які містяться в пенсійній справі. Середній розмір підвищення склав 115 грн. Для працюючих пенсіонерів, які досягли зазначеного віку, перерахунок пенсій із використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності. Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2020 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявності необхідного страхового стажу.

 

«Мінімалка» збільшилися до 1889 грн а платять, як мінімум, 2000 грн.

    Для осіб які досягли 65 років і мають тривалий страховий стаж, мінімальний розмір пенсії за віком встановлено в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати (4723 грн), визначеної Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Фактично їхня мінімальна пенсія збільшилася до 1889,2 грн, але, крім цього, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 543 від 26 червня 2019 року в разі, коли щомісячний розмір пенсійних витрат, з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень і т.д. не досягає 2000 грн, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

 

З Нового року – нові пенсії для колишніх військовослужбовців

    Нещодавно прийнято довгоочікуване урядове рішення щодо продовження поетапного підвищення пенсій представникам силових органів, яке було ініційоване два роки тому.     

   Якщо з 1 січня 2018 року на підставі урядового рішення від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби , та деяких інших категоріям осіб» колишнім військовослужбовцям було виплачено 50% суми підвищення пенсії, протягом 2019 року виплачувалося 75% суми підвищення, то з 1 січня 2020 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 р. № 1088 «Деякі питання виплати пенсій окремими категоріям громадян» буде виплачуватися 100%. Таким чином за два роки військові пенсії стануть більшими приблизно вдвічі.

    Наразі автоматизований перерахунок пенсій представників силових структур завершений і підготовлена виплатна документація. У результаті проведеного перерахунку пенсійні виплати чернігівських військовослужбовців, в порівнянні з груднем минулого року, зросли в середньому на 389 грн, а середня пенсія досягла 5178 грн.

 

Довідка

    У 2019 році в Україні було проведено 5 перерахунків пенсій – у січні, березні, квітні, липні, грудні. Середній розмір пенсій в області на 1 січня 2020 року складає 2764 грн, що на 69 % перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У порівнянні з першим січнем минулого року  середній розмір пенсії в регіоні збільшився на 401 грн.

За інформацією Головного управління Пенсійного

фонду України в Чернігівській області