back

Соціальний захист "чорнобильців"

12 грудня 2019

Одну з найбільших світових техногенно-екологічних катастроф - аварію на Чорнобильській атомній знає і пам'ятає весь світ. І насамперед – Україна, на землі якої і в серці її народу залишилась незагоєна рана.

 

За даними управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, на території району проживає 59 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, них: категорії 1 – 8 осіб, категорії 2 – 26 осіб та категорії 3 – 25 осіб.

 

Перелік, підстави та обсяги надання пільг залежать від категорії, до якої належать чорнобильці (насамперед, це категорії 1, 2, 3).

 

Перша та друга категорія чорнобильців мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, а саме:

 

50 відсоткова знижка плати за користування житлом, газопостачанню, електропостачанню, водопостачанню, водовідведенню у межах середніх норм споживання, передбачених законом та абонентної плати за стаціонарним телефоном. Особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, відшкодовується 50 процентна вартості палива, придбаного в межах норм, встановлених для продажу населенню. У цьому році 1 тонна коштує 2603,55 грн.

 

Щомісяця постраждалим громадянам категорії 1 та 2 виплачується грошова компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування

 

На безкоштовне отримання  ліків мають право особи, які постраждали внаслідок  аварії на ЧАЕС  1 та 2 категорії без урахування доходів. Особи 3 категорії мають право на безкоштовне отримання  ліків з урахуванням доходів. У поточному році, на отримання безоплатних ліків було виділено коштів у сумі 19,1 тис. грн.

 

У 2019 році забезпечено оздоровлення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 1 у санаторії «Алмаз» м. Трускавець та виплачено грошову компенсацію замість путівки 5-ти особам категорії 1 на суму 2,6 тис. грн.

 

 

Управління соціального захисту населення

районної державної адміністрації