back

Життя – як випробування!

29 листопада 2019

3 грудня українське суспільство разом зі світовим співтовариством відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.

 

У людей з обмеженими можливостями життя багато в чому важче і тому вони потребують додаткової підтримки.

 

За інформацією управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, в районі проживає 765 осіб з інвалідністю різних категорій, з них 36 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 44 дітей з інвалідністю. Всі вони вимагають до себе підвищеної уваги.

 

За рахунок коштів державного бюджету здійснюються програми соціального захисту осіб з інвалідністю. Серед них такі, як забезпечення технічними засобами пересування, спілкування та обміну інформацією, протезно–ортопедичними виробами та спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку та інше.

 

Змінами та доповненням до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 №321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів» вдосконалено механізм забезпечення зазначених категорій населення засобами реабілітації, з метою посилення контролю за використанням бюджетних коштів, реалізації принципу «гроші ходять за людиною» та запровадження адресного підходу у забезпеченні осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації..

 

Особи з інвалідністю забезпечуються технічними засобами реабілітації в порядку черговості.

 

Першочергово забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації та отримують компенсацію діти з інвалідністю, позачергово - постраждалі внаслідок антитерористичної операції, жінки після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз, особи з інвалідністю у разі первинного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

 

При наявності коштів на забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації за конкретним напрямком, забезпечення здійснюється безоплатно згідно з Порядком, укладанням договорів з підприємствами у межах відповідних бюджетних призначень.

 

Особи з інвалідністю, та ветерани війни, які потребують санаторно-курортного лікування подають до управління  заяву та медичну довідку щодо одержання путівки на  санаторно-курортне лікування за місцем реєстрації. Путівками зазначена категорія осіб забезпечується безоплатно в міру надходження путівок.

 

Забезпечення путівками осіб з інвалідністю загального захворювання, з дитинства та з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та осіб, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

 

Зазначене відшкодування здійснюється управлінням соціального захисту населення шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів щодо забезпечення путівкою шляхом відшкодування її вартості та актів наданих послуг у розмірі встановленої граничної вартості путівки. Гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначається щороку Мінсоцполітики за пропозицією Фонду соціального захисту інвалідів та за погодженням з Мінфіном.

 

Якщо особи з інвалідністю не мають можливості  побувати в санаторії, то вони одержують компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку.

 

Одинокі непрацездатні громадяни, які за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати за законом, мають змогу влаштуватися до відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Новгород-Сіверського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області та в інтернатні установи області.

 

З початку року до зазначених закладів оформлено 9 осіб, нездатних до самообслуговування.

 

 

За інформацією управління соціального захисту

населення районної державної адміністрації