back

Роз'яснення про конфлікт інтересів у сферах державної служби та місцевого самоврядування

15 травня 2019

Для країни поняття «конфлікт інтересів» є відносно новим явищем, але в той же час актуальним. Конфлікт інтересів є предметом корупційних розслідувань, тому важливо розібратись із таким поняттям, коли він може виникнути, за яких обставин та що з ним робити?

 

Поняття приватного інтересу, потенційного та реального конфлікту інтересів визначено у частині 1 статті 1 Закону України «Про запобігання та виявлення корупції».

При визначенні наявності як приватного інтересу, так і конфлікту інтересів, у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, слід виходити із конкретних обставин у кожному окремому випадку, під час прийняття того чи іншого рішення (вчинення дії).

 

Як свідчить аналіз інформації з офіційного веб-сайту Національного агентства з питань запобігання корупції, умовно можна виділити декілька типових ситуацій порушень вимог антикорупційного законодавства в частині врегулювання та запобігання конфлікту інтересів, з якими можна ознайомитись у вкладці сайту «Запобігання корупції» («Корисна інформація»).

 

Недотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції», пов’язаних із запобіганням та врегулюванням конфлікту інтересів, є правопорушенням, пов’язаним з корупцією, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність із внесенням відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, що формується та ведеться НАЗК.

 

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю

та правового забезпечення районної державної адміістрації