back

Напрямки і темпи європейської та євроатлантичної інтеграції мають бути збережені – Президент

14 травня 2019

Президент України Петро Порошенко переконаний, що держава має зберегти обрані європейські вектори та темпи просування у цьому напрямку.

 

«Я твердо переконаний, що ми маємо зберегти напрямки, зберегти і темпи європейської та євроатлантичної інтеграції. І зберегти ті цілі, які були поставлені, відповідно до позиції України і українського народу»,- заявив Глава держави під час спілкування з журналістами у Брюсселі за результатами перемовин з Генеральним секретарем НАТО та Президентом Європейської Ради.

 

Петро Порошенко констатував, що Україна має «повну підтримку і в НАТО, і в Європейському Союзі, і нашими партнерами з країн Великої сімки».

 

«І я можу наголосити на тому, що ті кроки і та зовнішня політика, яка останні п’ять років проводилася в Україні, сьогодні дозволила стверджувати, що Україна завоювала високий авторитет, є важливим суб’єктом європейської політики», - додав він.

 

Загалом сьогоднішні перемовини Президент назвав результативними. «Зараз можу наголосити, що ці переговори були дуже успішними», - додав він.

 

Зокрема, за словами Петра Порошенка під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом обговорювалися наступні кроки щодо інструментів, які мають бути надані Україні. «Включно щодо Плану дій щодо членства (України в НАТО - ред.). Підтвердити рішення Бухарестського саміту, останнього Брюссельського саміту 2018 року, який проходив за моєї участі і який чітко задекларував, що двері НАТО відкриті для України», - зауважив він.

 

«Ми маємо твердо і рішуче продовжувати реформи, які забезпечать наше членство в НАТО, продовжувати той курс, який був започаткований останні п’ять років», - підкреслив Президент.

 

Він також зазначив, що подякував Генеральному секретареві і всій команді НАТО за дуже потужну і важливу підтримку нашої держави: «І щодо збереження суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України; і щодо впровадження реформ у секторі оборони і безпеки, які дуже високо оцінені нашими партнерами по НАТО».

 

За словами Петра Порошенка, на зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском обговорювалися питання у контексті Україна – «Східне партнерство». «Ви знаєте, що сьогодні і завтра проходить саміт «Східного партнерства». Чітко задекларовано, що Україна є лідером «Східного партнерства» і на сьогоднішній день ми твердо стоїмо за позиції – тим, хто більше зробив, надавати більше можливостей», - сказав він.

 

«Я хочу наголосити при цьому, що програма «Східного партнерства» аж ніяк не обмежує наше двостороннє співробітництво. І було підтверджено, що влітку цього року відбудеться саміт Україна-ЄС і зараз вже формується дуже амбітний порядок денний. Я запропонував низку речей для того, щоб ми не знижували темпи нашого співробітництва з Європейським Союзом. Це вдалося», - наголосив Петро Порошенко.

 

Глава держави також зауважив, що прийняв рішення про нагородження Президента Європейської Ради Дональда Туска і Президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера орденами Ярослава Мудрого і вручить ці нагороди під час нинішнього візиту. «Вважаю, що вони заслужили цю високу нагороду як друзі України, як справжні надійні партнери України, на яких ми спиралися останні п’ять років. І ми точно можемо сказати, що вони щиро поділяють цілі європейської та євроатлантичної інтеграції Української держави», - резюмував він.

 

 

Прес-служба Президента України