back

Пільгове кредитування за Програмою "Власний дім"

06 травня 2019

Починаючи з 1999 року, у Новгород-Сіверському районі впроваджується районна Програма підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства "Власний дім" на 2016-2020 роки.

 

Програма спрямована на покращення житлових і соціально – побутових умов проживання сільського населення шляхом надання їм державних довгострокових пільгових кредитів, з платою за користування в розмірі 3% річних  (багатодітні сім’ї звільняються від сплати відсотків).

 

Реалізація зазначеної Програми, розпорядженням облдержадміністрації від 30.09.1999р. №559, покладена на  Чернігівський обласний Фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

 

За інформацією відділу містобудування,  архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва районної державної адміністрації, за рахунок коштів Фонду у 2018 році 2 сім’ї району з Будища та Чайкиного змогли скористатися державною кредитною підтримкою розвитку особистого селянського господарства. Використовуючи пільгові кредити селяни району придбали 1 одиницю сільськогосподарської техніки  та отримали кредит на будівництво житлового будинку. Всього надано кредиту у 2018 році на суму 200,0 тис. грн.

 

Відповідно до заходів Програми, у 2018 році планувалося укласти 8 договорів. Фінансування з місцевого бюджету передбачалось по програмі відповідно до затвердженого кошторису в обсязі 25,0 тис. грн. загальний фонд і 27,1 тис.грн - спецфонд. Профінансовано все в розмірі 100%, тобто 25,0 тис. грн. з загального фонду і 27,1 тис.грн з спецфонду.

 

Чернігівським обласним Фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі затверджені нові Правила надання пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам. Довгострокові кредити надаються:

 

- на нове будівництво житла в межах 300 тис. грн з терміном користування до 20 років, а молодим або неповним сім’ям (вік позичальника до 35 років) - до 30 років;

 

- на добудову, реконструкцію,капітальний ремонт житла в межах 150 тис. грн з терміном користування до 20 років;

 

- на придбання завершеного або незавершеного будівництвом індивідуального житла з проведенням його подальшої добудови, реконструкції або капітального ремонту в межах до 200 тис. грн з терміном користування до 20 років;

 

- на будівництво, добудову, реконструкцію підсобних господарських приміщень в межах 100 тис. грн з терміном користування до 10 років;

 

- на інженерне облаштування житла та будівництво інженерних мереж (газифікація, водо забезпечення, водовідведення, опалення, електрифікація житла, придбання опалювальних котлів, які працюють на будь-яких видах палива) в межах 50 тис. грн з терміном користування до 10 років;

 

- на розвиток особистого селянського господарства (придбання сільськогосподарської техніки, обладнання, домашньої худоби, птиці, кормів) кредит надається в межах 150 тис. грн з терміном користування до 15 років.

 

Відповідно до заходів Програми у 2019 році планується укласти 8 договорів. Фінансування,  затверджене в місцевому бюджеті передбачається в обсязі 25,0 тис. грн. з загального фонду та 14,9 тис. грн з спецфонду.

 

 

 

Відділ містобудування, архітектури,

житлово-комунального господарства та будівництва

районної державної адміністрації