back

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

11 квітня 2019

Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цей день встановлено у 1991 році згідно з рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

 

11 квітня 1945 року американські війська увійшли до Бухенвальду — найбільшого концтабору нацистів. Однак, визволяти в'язнів уже не було потреби. Полонені, дізнавшись напередодні, що війська союзників зовсім поруч, влаштували збройне повстання, завдяки якому гітлерівцям не вдалося приховати сліди злочинів проти людства. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів — Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

 

Загалом на території Німеччини та окупованих нею держав діяло більше 14 тисяч таких фабрик смерті. За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей різних національностей. Безневинно загинули одинадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей. В’язнями таборів також були сотні тисяч українців.

 

У цей день людство вшановує пам’ять мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто, місцях примусового утримування, та висловлює повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

 
 
 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

 районної державної адміністрації