back

"А ми славу про Мазепу збережемо!"

20 березня 2019

У цьому році минає 380-річниця з дня народження гетьмана України Івана Степановича Мазепи. Це була видатна і суперечлива постать, яка без сумніву заслуговує на повагу та гідне місце в нашій історії.

20 березня у с. Дігтярівка відбулося районне свято "А ми славу про Мазепу збережемо!" Присутніх привітали заступник голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, Дігтярівський сільський голова Тетяна Школьна, які наголосили на значимості історичної постаті, що є частинкою нації, невід'ємною ланкою в перебігу подій, особистістю, без якої колесо історії могло повернути в інший бік та заслуговує на повагу та пошану. А головне - паралелі від мазепинських часів і до сьогодення. Мазепа прагнув  бачити Україну самостійною і незалежною, якою вона є нині.

 

За 20 років гетьманування І. Мазепа зміцнив авторитет гетьманської влади, бо був переконаний: сила держави - у силі її лідера. Одним із важливих напрямів діяльності Івана Мазепи було сприяння розвитку науки і культури. Власне, гетьман був покровителем і меценатом української церкви та освіти. На його кошти збудовано численні храми, монастирі, школи, бурси, шпиталі в Києві, Чернігові, Переяславі та інших містах Гетьманщини. Навіть в архітектурі існував стиль "мазепинського бароко".

 

Україна та Дігтярівка нерозривно пов’язані з цією відомою історичною постаттю. Дігтярівка славиться тим, що 30 жовтня 1708 року на вершині пагорбу за селом відбулася історична зустріч видатних державних діячів минулого, гетьмана України Івана Мазепи та короля Швеції Карла ХІІ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За інформацією відділу освіти

районної державної адміністрації