back

68% домогосподарств району – отримувачі житлової субсидії

11 березня 2019

Як працює комісія з питань призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, надання населенню пільг та житлових субсидій говорили сьогодні на брифінгу у районній державній адміністрації.

 

11 березня, під час брифінгу для місцевих засобів масової інформації, начальник управління соціального захисту населення Галина Гавриленко повідомила, що з 01.05.2018 було суттєво змінено порядок нарахування субсидій, тому переважна більшість сімей отримують субсидію згідно з рішенням відповідної комісії - це сім’ї, які хочуть, щоб субсидія нараховувалася на фактично проживаючих осіб в домогосподарстві, а також сім’ї, в яких особи працездатного віку не працюють і не сплачують внески.

 

 

З метою більш справедливого підходу до матеріального стану сімей, в грудні 2018 було внесено зміни до Положення про комісію, якими передбачено взяття до розрахунку фактично отриманих доходів громадян, які працюють, але отримують заробітну плату менше мінімальної. Так протягом 2018 року проведено 22 засідання комісії на яких розглянуто 642 справ, що становить 17,6% від всіх нарахованих.

 

Загалом у 2018 році із 5320 домогосподарств, що нараховуються у районі, на обліку в управлінні перебуває 3636 домогосподарств-отримувачів житлової субсидії, а це 68%.

 

За словами Галини Гавриленко, з початку 2019 року за призначенням субсидії звернулося 1435 сімей, з них кожне друге звернення не має права на призначення на загальних умовах, та підлягає розгляду на Комісії.

 

Комісія на підставі поданих заявниками підтверджуючих документів, зокрема, що підтверджують місце проживання/роботи члена домогосподарства, яке відмінне від адреси домогосподарства, та складеного соціальним інспектором акта обстеження матеріально-побутових умов проживання має приймати виважене, обґрунтоване рішення виходячи з конкретних обставин, що склалися.

 

Галина Гавриленко підкреслила, що позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії для домогосподарств, в яких у членів домогосподарства відсутні доходи, менші від розміру мінімальної зарплати станом на початок періоду, за який враховуються доходи, не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, може бути прийнято лише у разі, коли вони перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, або на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії, або сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців поспіль перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина.

 

При цьому особі, яка працює за строковим трудовим договором, житлову субсидію за рішенням комісії може бути призначено лише у разі, коли строк дії строкового трудового договору є більшим, ніж строк, на який призначається житлова субсидія.

 

Без обов'язкової сплати єдиного соціального внеску субсидію можуть отримати: безробітні у сільській місцевості, районних центрах (крім міст обласного значення), селищах міського типу.

 

 

За інформацією управління соціального захисту

населення районної державної адміністрації