back

Звіт роботи #УрядуГройсмана – енергонезалежність

21 лютого 2019

Уряд системно впроваджує три масштабні енергетичні реформи – реформу ринку газу, електричної енергії, вугільної галузі. Всі ці три реформи покликані посилити енергетичну незалежність держави, лібералізувати ринок газу, ліквідувавши монополії, підвищити енергоефективність української економіки.

В основі нової енергетичної політики країни, яка визначена Енергетичною стратегією України до 2035 року, досить амбітні цілі:

– зниження енергоємності економіки у два рази до 2030 року;

– значне збільшення частки альтернативних та чистих джерел в енергетичному балансі країни до 2035 року – 25%;

– підвищення якості енергозабезпечення споживачів;

– збільшення власного газовидобутку.

Україна здатна забезпечувати себе власним газом і в середньостроковій перспективі з імпортера газу перетворитися в його експортера. Наразі Україна перебуває на третьому місці в Європі за обсягами розвіданих запасів газу після Норвегії та Нідерландів. Доведених запасів в Україні – 930 мільярдів кубометрів.

Для залучення інвестицій у нафтогазовидобування Уряд минулоріч провів масштабну дерегуляцію в надрокористуванні. Запроваджені прозорі міжнародні онлайн-аукціони та конкурси для отримання дозволів на користування надрами, в тому числі на умовах угод про розподіл продукції. Почали діяти прості регламентні процедури щодо доступу до земель для здійснення розвідки та видобутку вуглеводнів. Найголовніше – Уряд відкрив доступ до геологічної інформації.

Крім цього, Україна пропонує інвесторам одні з найкращих в Європі стимулюючі рентні ставки та п’ятирічний мораторій на зміну податкового режиму для видобувачів газу.

Україна з року в рік зменшує споживання природного газу – щорічно орієнтовно на 10%. Скорочується й імпорт блакитного палива – за минулий рік на 24,8% (з 14,1 до 10,6 мільярда кубометрів).

Ще у 2016 році Уряд прийняв комплексну програму розвитку газовидобувної галузі України і поставив завдання перед державною компанією «Укргазвидобування» якнайшвидше забезпечити населення та теплокомуненерго газом власного видобутку. Компанія володіє 45% (415 мільярдів кубометрів із понад 924 мільярдів кубометрів) всіх підтверджених запасів природного газу в Україні. Якщо урядова програма з нарощення власного видобутку газу 20/20 виконуватиметься «Укргазвидобування» належним чином, Україна зможе вже в найближчій перспективі повністю відмовитися від імпортного газу і забезпечувати потреби населення та теплокомуненерго власним енергоресурсом.

Стрімкими темпами в Україні, як і в усьому світі, розвивається зелена енергетика. Цьому сприяє найбільший у Європі рівень зелених тарифів. Лише у 2018 році введено в експлуатацію 742,5 мегавата генеруючих потужностей, що у 2,8 разу перевищує потужність введену в експлуатацію за 2017 рік.

Україна має великий потенціал використання енергокультур як біомаси для генерації енергії. Сьогодні в країні налічується понад 2100 мегават нових потужностей. Вони генерують тепло з відновлюваних джерел енергії. У ці нові об’єкти залучено більше 500 мільйонів євро інвестицій.

Цьому, зокрема, сприяла прозора та спрощена систему встановлення тарифів на тепло з альтернативних джерел.

За останні 4 роки близько 2 мільярдів євро інвестовано в українські проекти з енергоефективності. З них майже половина, а саме – 800 мільйонів євро – залучено саме у 2018 році.

Понад півмільйона українських сімей утеплилися та заощаджують до 70% на комунальних послугах завдяки урядовий програмі «теплих кредитів». У 2018 році програмою скористалися ще 150 тисяч українських родин. Понад 1 600 ОСББ модернізували свої багатоповерхівки на суму близько 470 мільйонів гривень. Це більше, ніж за усі попередні роки разом узяті.

У 5 разів зріс обсяг фінансування місцевих програм здешевлення «теплих кредитів»: із 34 мільйонів гривень у 2015 році до 170 мільйонів гривень у 2018 році. Нагадаємо, енергомодернізація житла – єдиний правильний шлях менше платити за комунальні послуги.

За матеріалами Департаменту інформації та комунікацій з
громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України