back

Рада регіонального розвитку у Новгород-Сіверському районі: здобутки та напрацювання на найближчі три роки

13 грудня 2018

12 листопада 2018 року Президент України Петро Порошенко провів Сьоме засідання Ради регіонального розвитку, де озвучив головне завдання – сформувати перспективні плани розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і громадами, і прийняти їх на рівні громад, що дасть дієвий поштовх розвитку територій. Перспективні плани повинні містити перелік основних інфраструктурних проектів, об'єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, що мають бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня експлуатації. Ці плани стануть складовою майбутнього Перспективного плану розвитку України, - зазначив виконуючий обов'язки голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Руслан Веремієнко сьогодні, 13 грудня, розпочинаючи засідання Ради регіонального розвитку Новгород-Сіверського району.

Присутні – заступник голови райдержадміністрації, голова районної ради, заступник міського голови, керівники структурних підрозділів РДА, територіальних представництв центральних органів виконавчої влади організацій та закладів району.

 

За результатами моніторингу соціально-економічного розвитку районів та міст обласного підпорядкування за підсумками 2016 року Новгород-Сіверський район у загальному рейтингу зайняв 20 місце, за підсумками 2017 року – 21 місце, а за підсумками 9 місяців 2018 року – 19 місце.

 

Серед цьогорічних позитивних тенденцій соціально-економічного розвитку району можна відзначити зростання виробництва та реалізації промислової продукції у порівнянні з  2016 роком у 2,5 рази, продукції сільського господарства на 10 %, залучених капітальних інвестицій на 68%.

 

Для досягнення стратегічних цілей розвитку району одним з ключових інструментів є залучення інвестицій. Сумарно за 2016-2018 роки в район вкладено 59,3 млн. грн капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування.

 

З метою економії бюджетних коштів активно впроваджувалося використання електронної системи ProZorro при закупівлі товарів та послуг підпорядкованими розпорядниками бюджетних коштів. Економія бюджетних коштів склала: 2016 рік – 167,8 тис. грн, 2017 рік – 176,32 тис. грн, 9 місяців 2018 року – 222,0 тис. грн.

Розвиток економіки забезпечує зростання надходжень до місцевих бюджетів району (без урахування трансферів) у 2018 році порівняно з 2016 роком зріс майже у 1,5 рази.

 

Розглянувши перспективи розвитку району у 2019 році, зверталася увага на пріоритетні об’єкти, які доцільно фінансувати за рахунок усіх джерел фінансування, а також на перелік об’єктів соціальної сфери, охорони здоров’я та освіти, які доцільно включити до Перспективного плану розвитку Новгород-Сіверського району на період 2019 – 2021 роки.

 

На проведення робіт з поліпшення дорожнього покриття протягом трьох останніх років витрачено 11,9 мільйона гривень державної субвенції та коштів місцевих бюджетів.

 

Загалом, за останні три роки на реалізацію проектів регіонального та місцевого розвитку району (субвенції на соціально – економічний розвиток території та коштів Державного фонду регіонального розвитку) з державного бюджету спрямовано більше 6,592 мільйона гривень.

 

За рахунок цих коштів здійснювалось будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 7 об'єктів, закупівля та встановлення 9 комплектів обладнання і спецтехніки.

 

Говорили і про роботу медичних закладів в умовах реформи. З урахуванням сучасних вимог структура  КЗ «Новгород-Сіверська центральна районна лікарня імені І.В. Буяльського» упорядкована. Забезпеченість ліжками на 10тис. населення становить 50,7 ліжок. Оновлена матеріально-технічна база лікарні. У комунальному некомерційному підприємстві «Новгород-Сіверський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» 17451 житель району (66,4 %) заключили декларації з сімейними лікарями. 100% лікарів забезпечені комп'ютерною технікою.

 

Обговорювалося питання про функціонування освітньої галузі  та зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти Новгород-Сіверського району в умовах реалізації Концепції  "Нова українська школа.

 

В.о. голови районної державної адміністрації подякував всім присутнім за ефективну роботу, наголосив на необхідності розроблення та затвердження Перспективного плану розвитку Новгород-Сіверського району на 2019-2021 роки.

Відділ економіки, розвитку інфраструктури та державної реєстрації

районної державної адміністрації