back

Життя - як випробування!

30 листопада 2018

3 грудня  українське суспільство разом зі світовим співтовариством відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до більш незахищеної частини суспільства – людей з інвалідністю.

Сьогодні ми тільки й чуємо такі слова, як «толерантність», «рівні можливості». Проте більшість людей в наш час становиться до людей з обмеженими можливостями з насторогою, страхом, навіть вороже.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – це добра нагода звірити, що вже зроблено і що треба зробити для формування гідних умов життя людей з обмеженими можливостями, аби ніхто не почувався забутим чи полишеним наодинці зі своїми проблемами.

Ми знаємо  скільки мужності і стійкості виявляють люди у щоденній боротьбі з недугами. У людей з обмеженими можливостями  життя багато в чому важче і тому вони потребують додаткової підтримки.

 

На сьогодні в районі проживає  876 осіб з інвалідністю різних категорій, із них:   36 осіб з інвалідністю внаслідок  війни,  44 дітей з інвалідністю, вони вимагають до себе підвищеної уваги.

За рахунок коштів державного бюджету здійснюються  програми соціального захисту осіб з інвалідністю. Серед них такі, як забезпечення технічними засобами пересування, спілкування та обміну інформацією, протезно–ортопедичними виробами та спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку та інше.

З початку 2018 року 16 осіб з інвалідністю нашого району отримали технічні засоби реабілітації та інші протезно-ортопедичні вироби, але це не в повній мірі забезпечує потребу осіб з  інвалідністю.

Особи з інвалідністю та ветерани війни, які потребують санаторно-курортного лікування подають до управління  заяву та медичну довідку щодо одержання путівки на  санаторно-курортне лікування. Путівками зазначена категорія осіб забезпечується безоплатно в міру надходження путівок.

Якщо особи з інвалідністю не мають можливості  побувати в санаторії, то  вони одержують компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку.

 

Одинокі непрацездатні громадяни, які не здатні до самообслуговування мають змогу влаштуватися до відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Новгород-Сіверського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області та в інтернатні установи області.

З початку року до відділення стаціонарного догляду оформлено 3 особи, які не здатні до самообслуговування.

Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислюватися над непростою долею людей з вадами здоров’я  не тільки 3 грудня, а й  протягом усього року не забувати, що поруч живуть люди, які потребують особливої уваги та підтримки.

Інвалідність - це не вирок! Таким людям важлива постійна увага й турбота суспільства!

Усім, кому присвячений цей день, бажаємо  теплих стосунків з близькими,  бадьорості духу та міцного здоров’я і надалі залишатися для нас прикладом безмежних людських можливостей та міцної сили волі, що ці можливості породжує. Нехай справдяться всі ваші бажання, мрії та задуми!

                                           Управління соціального захисту населення

                                            районної державної адміністрації