back

Злочини тоталітарного режиму забуттю не підлягають!

24 листопада 2018

Щороку в останню суботу листопада українці вшановують жертв страшної трагедії минулого сторіччя – голодоморів, які забрали мільйони життів в Україні.

   Сьогодні, 24 листопада, у селі Печенюги Новгород-Сіверського району відбувся меморіальний захід. Представники обласної та районної державних адміністрацій, обласної ради, делегації з сіл Блистова, Мамекине, Смяч, Троїцьке, Попівка, Чайкине, Шептаки Новгород-Сіверського району зібралися, аби вшанувати жертв геноциду, вчиненого більшовицькою владою проти Українського народу, зокрема і жителів сіл Печенюгівської територіальної громади.  Адже згідно з документами протягом 1932-33  років пішло з життя 585 селян — від малих дітей до літніх людей.

 

 

   На знак пам’яті про мільйони українців, які загинули мученицькою смертю від голоду, та в пам'ять про українські села і хутори, які знелюдніли після однієї з найстрашніших трагедій XX століття, учасники заходу поклали квіти до пам’ятного хреста.

 

   Щоб зламати українців, позбавити їх волі й незалежності, та й узагалі — національної самосвідомості, більшовикам і знадобилися заходи, надзвичайні за своєю підступністю, жорстокістю і цинізмом, — сказала заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Оксана Сердюк, звертаючись до присутніх на скорботному заході.

 

   Пам'ять про загиблих від голодомору вшанували хвилиною мовчання.

 

   До присутніх також звернулися депутат обласної ради, голова постійної комісії обласної ради Сергій Журман, в.о. голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, печенюгівський сільський голова Микола Череп.

 

    Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко озвучив вражаючі факти про Голодомор 1932-1933 років, зокрема і у селі Печенюги.

 

   На знак пам’яті жертв голодоморів учасники меморіального заходу запалили свічки та помолились за всіх загиблих. Заупокійну літію відправив Архієпископ Чернігівський та Ніжинський – керуючий Чернігівською єпархією Української Православної церкви Київського Патріархату – Євстратій.

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

 районної державної адміністрації