back

Коли слід подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування?

20 листопада 2018

Відповідно до частини другої статті 52 Закону України "Про запобігання корупції", у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів доходів громадян, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції.

Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Важливо пам’ятати про те, що на відміну від декларацій виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються. Отже, під час їх заповнення необхідно бути максимально зосередженими, або не допустити у ньому помилок, які у подальшому не можливо виправити.

До доходів, які необхідно вказати у повідомленні, відносяться:

- заробітна плата;

- гонорари;

- дохід від зайняття підприємницькою діяльністю або незалежною професійною діяльністю;

- дохід від надання майна в оренду;

- дивіденди;

- проценти;

- роялті;

- страхові виплати;

- благодійна допомога;

- пенсія;

- спадщина;

- подарунки та інші доходи.

Якщо при отриманні спадщини (укладанні договору дарування) грошова оцінка майна не проводилась, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подається. Також, якщо нерухоме майно було відчужене без отримання доходу повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не подається, навіть якщо вартість такого майна перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб  на перше січня відповідного року.  

Про отримання доходу або придбання майна членом сім’ї суб’єкта декларування не повідомляється.

Згідно частини 2 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-неризидента або про суттєві зміни у майновому стані – тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів громадян, що є правопорушенням пов’язаним з корупцією.

Разом з тим, прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня відповідного року встановлюється бюджетним законодавством. У 2018 році прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1762 грн. 

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

районної державної адміністрації