back

Кожна дитина має відчувати батьківську любов

25 вересня 2018

Влаштування якомога більшої кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї, популяризація серед населення сімейних форм виховання таких дітей, підкреслення суспільної значущі усиновлення — одне з пріоритетних завдань відповідних органів державної влади. Проблеми, що при цьому виникають, обговорили на засіданні за круглим столом, приуроченому до Дня усиновлення. Захід відбувся на базі громадської спілки «Освітній дім прав людини в Чернігові».

Заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Станіслав Железний розповів про ситуацію, що склалася на Чернігівщині у сфері усиновлення дітей, встановлення опіки, піклування, створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. За його словами, в області проживає 2010 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 93% з них охоплені сімейними формами виховання.

У сім’ях опікунів чи піклувальників проживають 1378 дітлахів. В області створено 200 прийомних сімей, в яких виховуються 328 дітей, та 26 дитячих будинків сімейного типу, де зростають 165 вихованців.

З початку поточного року громадяни України всиновили 29 дітей. За весь минулий рік — 45.

Учасники зустрічі — представники служби у справах дітей міста та області, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій, що опікуються долями дітей, так чи інакше позбавлених батьківської турботи, прийомні батьки та опікуни. Кожен з них поділився досвідом у цій сфері, розповів про труднощі, які виникали, та шляхи їх подолання.

При цьому наголошувалося, що важливим в організації сімейних форм виховання є як забезпечення прав та інтересів дітей, так і створення умов, що сприяли б їх психологічній адаптації.

У підсумку учасники зустрічі обговорили конкретні заходи, що сприятимуть охопленню дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування сімейними формами виховання та стимулюватимуть громадян України всиновлювати таких дітей.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією Служби у справах дітей ОДА