16 березня 2020

 

         

 

 

 

                                                                     

 

                                                                УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

 

Звертаємо вашу увагу жителів Новгород-Сіверського району  на введений в Україні національний карантин!

 

У зв′язку з цим рекомендуємо спланувати візит до закладу, попередньо узгодивши час та дату прийому зі своїм сімейним лікарем (терапевтом, педіатром) по мобільному телефону або подзвонивши в реєстратуру за номерами

2-15-41(дорослі), 2-11-38 (діти)

 

Для виписки рецептів по Урядовій програмі «Доступні ліки» подзвоніть сімейному лікарю та отримайте SMS з електронним рецептом лікарського засобу, якого ви потребуєте.

 

Негайно зателефонуйте своєму лікарю, якщо у вас:

 

  • підвищена температура тіла;
  • утруднене дихання;
  • кашель;
  • якщо протягом останніх 14 днів ви повернулися з країни, де зафіксовані випадки захворювань, причинених коронавірусом;
  • якщо ви потребуєте невідкладної допомоги у разі загострення хронічних захворювань.

 

Дотримуйтесь профілактичних заходів:

 

  • Часто мийте руки з милом, обробляйте руки спиртовмісним антисептиком;
  • Не торкайтесь руками очей, носа, рота;
  • При кашлі та чиханні носіть медичну маску, прикривайте обличчя хустинкою, зігнутим ліктем;
  • Уникайте контактів з хворими,  підтримуйте соціальну дистанцію (не менше 1,5 метра) від осіб з респіраторними симптомами;
  • Уникайте подорожей та масових заходів;
  • По можливості залишайтеся вдома.

 

 

 

Актуальна інформація про обмеження і карантин

 

На виконання рішень РНБОУ щодо протидії поширенню коронавірусу в Україні Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 14 березня ухвалив розпорядження про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України COVID-19. 

 

Документом передбачено:

 

-    тимчасово закрити з 00 год. 00 хв. 17 березня 2020 року до 3 квітня пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення (за виключенням низки категорій громадян);

-    тимчасово заборонити з 00 год. 00 хв. 16 березня 2020 року до 3 квітня перетинання державного кордону на в'їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства (за виключенням низки категорій громадян).

 

***

З 12 березня 2020 року в Україні запроваджено тритижневий карантин для усіх закладів освіти. Відповідне рішення Уряд ухвалив 11 березня 2020 року.

 

Карантин запроваджено в усіх закладах освіти незалежно від форми власності та сфери управління. Карантин триватиме три тижні – з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Терміни карантину можуть змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні. Під час карантину учням та студентам забороняється відвідувати заклади освіти.

 

Нормативні документи

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України № 287-р від 14.03.2020 "Про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України № 288-р від 13.03.2020 "Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю і припинення в них пішохідного сполучення"

 

Постанова Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19"

 

Розпорядження голови Чернігівської ОДА № 146 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території області коронавірусу COVID-19"

 

Симптоми та діагностика

 

Діапазон вираженості симптомів.
Деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

 

Найпоширеніши симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.

 

Хто має вищий ризик отримання важкої форми захворювання?
Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

 

Як довго вірус живе на поверхнях?
За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

 

 
 
 
 
 

Що робити, якщо у вас симптоми ГРВІ?

 

  • Крок 1. Залишатись вдома, обмежити спілкування з родичами та близькими, щоб не наражати їх на небезпеку зараження, дотримуватись вимог особистої гігієни.
  • Крок 2. Зв’язатись із сімейним лікарем, терапевтом, педіатром (для дітей), з яким укладено декларацію (у договорі вказано телефон).
  • Крок 3. У випадку відсутності зв’язку з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром  - зв’язатись з поліклінікою за місцем проживання.
  • Крок 4. Виконувати вказівки лікарів.

 

Актуальні контакти для отримання додаткової інформації для жителів Новгород-Сіверського району

 

  • Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України: 0462 676 890
  • Обласна гаряча лінія: 0800 50 70 70
  • Урядова гаряча лінія: 1545

Оперативно проконсультуватися щодо коронавіруснї інфекції COVID-19 відтепер можна, зателефонувавши на «гарячу лінію» 0800507070.

 

Консультанти «гарячої лінії» нададуть оперативну інформацію про коронавірус, статистику його поширення, рекомендації щодо профілактики зараження та інформацію про те, куди звертатись людям з підозрілою симптоматикою.

 

Вхідні дзвінки з мобільних та стаціонарних телефонів безкоштовні.

 

«Гаряча лінія» діє на базі Чернігівського обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя з 08:00 до 16:00 годин (перерва з 13:00 до 14:00), окрім вихідних днів. Усі дзвінки реєструватимуться.

 

Шановні жителі району! Особливо ті, хто повернувся з країн, де зафіксували спалахи хвороби! У разі підозри на захворювання – не зволікайте! Звертайтеся за професійними консультаціями.

 

 
 

 

 

 

ОЗНАЙОМИТИСЯ З ЕЛЕКТРОННОЮ КАРТОЮ ПОШИРЕННЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ КОРОНАВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ можна за посиланням: https://covid19.rnbo.gov.ua/

 

Форми перебігу захворювання та кого повинні обов’язково госпіталізувати

 

Посилання на інформаційні сторінки стосовно COVID - 19  -  https://covid19.com.ua/, https://nszu.gov.ua/.

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ КАРАНТИНУ В УКРАЇНІ 

 

Безпека і здоров’я на роботі

 

Звернення організаційного комітету з підготовки та проведення Дня охорони праці в Україні у 2020 році

 

Профілактика і пом’якшення наслідків поширення коронавірусної інфекції на робочому місці

 

Що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентеляції легень