back

Як забезпечити інтереси територіальних громад району?

10 серпня 2018

Про проведення реформи місцевого самоврядування у нашому районі, переваги, можливості, ризики та визначення подальших кроків у проведенні добровільного об’єднання територіальних громад говорили учасники "круглого столу", що відбувся сьогодні, 10 серпня, у районній державній адміністрації.

Як зазначалося, основне завдання реформи – створити умови для розвитку громад та наблизити послуги до людей шляхом формування заможних громад, передачі більшої частини повноважень на базовий рівень управління та чіткого розмежування функцій між рівнями управління, а також гарантувати належне ресурсне забезпечення місцевого самоврядування.

Проте, як зазначив в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко, від самого початку реформа вийшла за часові рамки, визначені планом її втілення. До недавнього часу у нашому районі не існувало жодної ОТГ, хоча спроби відносно проведення об’єднання громад, за словами Руслана Веремієнка, у районі були, проте, існували різні чинники, які впливали на проведення об’єднання.

З прийняттям змін до законодавства про добровільне об’єднання територіальних громад, що визнали автоматично місто обласного значення об’єднаною громадою, з боку керівництва міської ради вживаються різні заходи щодо приєднання сільських громад до міської – в.о. голови обласної державної адміністрації Юлія Свириденко підписала розпорядження (№ 447 від 07.08.2018), яким затвердила висновок про відповідність Конституції та законам України проектів рішень Новгород-Сіверської міської ради та Горбівської сільської ради Новгород-Сіверського району "Про добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення".

Це перший приклад створення на Чернігівщині ОТГ шляхом приєднання громад до міста обласного значення.

Тож які переваги від добровільного об'єднання територіальних громад? Як здійснюватиметься утримання майна спільної комунальної власності територіальних громад району – навчальних, медичних закладів, закладів культури? Чи будуть економічно і фінансово достатніми майбутні ОТГ?

Як зазначив Руслан Веремієнко, позиція районної державної адміністрації – одночасне об'єднання територіальних громад району у єдину ОТГ, зі спільним фінансовим ресурсом та єдиною інфраструктурою. "Саме об'єднання – не тільки об'єднання територій, але й об'єднання фінансових можливостей і бюджетів. Об'єднуватись треба таким чином, щоб спільний фінансовий ресурс дозволяв нам забезпечити належний рівень умов проживання громадян та здійснювати власні владні повноваження. Як доводить практика – це єдиний шлях розвитку нашого району", - наголосив в.о. голови районної державної адміністрації.

Такої думки дотримується і голова районної ради В'ячеслав Кауфман. За його словами головний чинник, на якій слід зважати у прийнятті рішень про об'єднання – як будуть утримуватись об'єкти спільної комунальної власності територіальних громад району. Як зазначив В'ячеслав Кауфман, слід уникати такої ситуації, коли в умовах реформування основний тягар утримання таких об'єктів, як центральна районна лікарня, Центр ПМСД лягає на районний бюджет: вже існує певна заборгованість у фінансуванні програми "Цукровий діабет" з боку міської ради, вже виникали певні непорозуміння щодо фінансування міською радою територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) наприкінці 2017 року.

За словами керівника апарату районної державної адміністрації Наталії Разумейко, робота з об'єднання територіальних громад проводилася значна і системна – упродовж 2015-2016 років здійснювалася не тільки роз'яснювальна робота, але й глибокий аналіз економічної ситуації на території сільських рад, вивчення усіх ризиків та можливостей об'єднання.

"Попередньо ми надавали пропозиції на створення 4-х ОТГ на території району у відповідності до затверджених методик, проте жодна з них не була спроможна. На сьогоднішній день Перспективний план передбачає існування у нашому районі 2-х ОТГ. До Новгород-Сіверської міської ОТГ має входити 13 сільських рад", - зазначила Наталія Разумейко.

Як зазначив Юрій Лакоза, секретар Новгород-Сіверської міської ради, її керівництво готове до спілкування з усіма представниками територіальних громад району щодо добровільного приєднання до міста обласного значення. За його словами це новий шлях, досвіду впровадження реформи у таких умовах просто немає. Але, як запевнив Юрій Лакоза, усі проблеми вирішуватимуться виключно в інтересах об'єднаної територіальної громади.

Думки щодо створення  однієї ОТГ у межах району висловлювали Василь Прачик - троїцький сільський голова, Світлана Цвіль - бучківський сільський голова, Тетяна Школьна - дігтярівський сільський голова; депутати районної ради Сергій Пунтус, Микола Юрченко, Роман Гринько.

Отже, учасники заходу зійшлись на тому, що в умовах нашого району створення ОТГ можливе лише у межах району. І є глибоке переконання, що кожна громада добровільно вирішить свою подальшу долю у процесі децентралізації.

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій з громадськістю

та правового забезпечення районної державної адміністрації