back

Головний лікар ЦРЛ: "Виникли об’єктивні труднощі із забезпеченням жителів міста препаратами інсуліну у повному обсязі"

08 серпня 2018

Препарати інсуліну для хворих на цукровий діабет - це питання не тільки здоров’я, а скоріше самого життя. Наразі на диспансерному обліку у лікаря-ендокринолога перебуває 81 хворий на інсулінозалежний цукровий діабет, в тому числі 79 дорослих і 2 дитини (25 мешканців села та 56 мешканців міста).

В лікарні ведеться електронний реєстр всіх хворих, котрі страждають на цукровий діабет. Рецепти на інсуліни хворі отримують в електронному варіанті.

Держава виділяє кошти медичної субвенції на забезпечення хворих інсулінами, але нажаль у недостатньому обсязі, тобто на 53,2% від потреби (потреба – 517400 грн). На 2018 рік із державного бюджету виділено для забезпечення хворих препаратами інсуліну коштів медичної субвенції на суму 275 тисяч 400 гривень. Недостаючі 242 тис. грн (або 46,7%) необхідно віднайти на місцевому рівні. Щоби забезпечити діабетиків препаратами інсуліну у повному обсязі були прийняті районна та міська програми "Цукровий діабет", які передбачають дофінансування цих ліків із районного та міського бюджетів: 72 тисячі гривень із районного бюджету та 170 тисяч із міського.

Станом на 01.08.2018 року районна програма профінансована на З6 тисяч гривень, або на 50%, міська - на 50 тисяч, або на 29,4%. Тож виникли об’єктивні труднощі із забезпеченням жителів міста препаратами інсуліну у повному обсязі.

Головний лікар ЦРЛ Світлана Шам, поспілкувавшись у телефонному режимі із міським головою Олегом Бондаренком, зазначила, що міський голова пообіцяв знайти кошти у межах прийнятої Програми та подати на розгляд депутатів міської ради на найближчій сесії, яка відбудеться до кінця серпня.

За інформацією КЗ "Новгород-Сіверська ЦРЛ"