back

У День пам'яті та примирення згадаємо усіх, хто здобув для нас, своїх нащадків, можливість жити у вільному світі

08 травня 2018

Важко уявити, через що довелося пройти мільйонам людей, які брали участь у тій кривавій, страшній війні. Український народ зробив величезний внесок у перемогу над нацизмом та, водночас, став одним із найбільш постраждалих народів у роки Другої світової війни.

Ми мусимо пам'ятати. Пам'ять і вдячність – те, що ми можемо дати нашим ветеранам. Тому День Перемоги в нашому календарі завжди залишиться червоним, як ці маки, що символізують пам'ять про всіх загиблих.

08 травня у селі Орлівка відбулись тематичні заходи до Дня пам'яті та примирення. Участь у них взяли керівництво районної державної адміністрації, районної ради, делегації Блистівської, Дігтярівської, Кудлаївської, Ларинівської, Об'єднанської, Орлівської, Троїцької сільських рад, учні загальноосвітніх закладів району.

Звертаючись до присутніх, в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко зазначив, зокрема, що попри свою миролюбність, Український народ готовий рішуче зі зброєю в руках відстоювати незалежність і територіальну цілісність держави. Зміцнення обороноздатності країни, розвиток національних Збройних Сил є пріоритетом для української влади. Окуповані на сьогодні українські землі обов'язково будуть повернуті, на них відновиться мирне життя та праця мільйонів українців.

З вітальними словами до присутніх звернулись також голова районної ради В'ячеслав Кауфман, орловський сільський голова Віталій Рябченко, військовий комісар Олег Отрощенко.

В Орлівському навчально-виховному комплексі відбувся тематичний захід "Перша хвилина миру", де вшанували пам'ять жертв Другої світової війни. Не оминули увагою і трагедію хутора Зелений Гай Орлівської сільської ради.

Нагадаємо, що 10 березня 1943 року у хуторі Зелений Гай відбулась жахлива трагедія – нацистські карателі оточили село, загнали 168 його мешканців, в т.ч. 61 дитину в стайню і всіх розстріляли. Щоб приховати сліди злочину, стайню облили бензином і підпалили. Того ж дня згоріло все село.

До 75-ї річниці трагедії хутора Зелений Гай, педагоги та учні навчального закладу започаткували акцію "Вінок пам'яті" – упродовж двох місяців орлівці згадували своїх загиблих родичів і односельців. Символічну "квітку пам'яті" з іменами загиблих родичів або односельців створювали учні Орлівського НВК.

У День пам'яті та примирення "Вінок пам'яті", за участю керівництва району, орловського сільського голови, присутніх представників територіальних громад Новгород-Сіверського району був урочисто покладений до меморіального комплексу у хуторі Зелений Гай.

Покладання вінків та квітів відбулось також до пам'ятного знаку воїнам-визволителям села Орлівка, пам'ятного знаку загиблим односельцям у селах Орлівка та Ломанка.

Відділ інформаційної діяльності,
комунікацій з громадськістю та правового
забезпечення районної державної адміністрації