back

Україна повинна мати повну ядерну незалежність від Росії – Президент на ЧАЕС

27 квітня 2018

Президент Петро Порошенко наголошує, що на наступному етапі удосконалення державної політики щодо відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення та соціального захисту постраждалих осіб внаслідок Чорнобильської катастрофи перед інженерами стоїть вкрай складне завдання – винайти найбільш безпечну та ефективну технологію вилучення паливомісних матеріалів та їх захоронення, але водночас потрібно удосконалити і всю систему поводження з радіоактивними відходами в країні.

«Минулого року «Енергоатом» розпочав будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для вітчизняних АЕС – Рівненської, Хмельницької, Південно-Української», -повідомив Петро Порошенко під час наради на ЧАЕС та наголосив, що впродовж 26-ти років незалежності, Україна залишилась єдиною країною в світі, яка не мала власного сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних АЕС.

«Комусь було вигідно, щоб ми весь час були на голці Москви. Сьогодні захоче – прийме. Завтра захоче – не прийме. Захоче виставити тарифи, які «роздягають» українців – будь-ласка. І по двісті мільйонів ми сплачували і зараз сплачуємо», - сказав Президент та зазначив, що будівництво найсучаснішого сховища окупається за 1,5-2 роки.

«Тож з повноцінним стартом реалізації будівництва сховища наша держава отримає ще одну – ядерну незалежність від Росії», - сказав Президент та додав, що цього чомусь не робилося 23 роки до цього. За його словами, заповнення сховища відпрацьованим паливом до проектних обсягів становитиме близько 50 років, які дадуть можливість Україні бути повністю незалежною в питаннях зберігання та утилізації ядерного палива.

Президент повідомив про свої зустрічі з переможцем будівництва сховища американською компанією «Holtec International» (США) та наголосив, що загальна вартість капітальних витрат на будівництво сховища буде дуже значною. При цьому 10% від цих коштів спрямовуватиметься на соціальний розвиток прилеглих до Чорнобильської зони територій Іванківського і Поліського районів, на покращення життя людей та будівництво доріг.

«Ми не можемо мати ядерне сховище і не мати інфраструктури, яка дозволяє його ефективне використання», - підкреслив Петро Порошенко та запропонував частину цих коштів спрямувати на потреби Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Прес-служба Президента України