back

В області рятувальники перевірять понад тисячу громадських закладів

12 квітня 2018

По всій країні наразі тривають перевірки громадських закладів, шкіл, торгових центрів на предмет дотримання норм пожежної безпеки. Вже виявлено понад 15 тисяч порушень. Державна служба України з надзвичайних ситуацій наполягатиме на закритті 37 об’єктів через позови до суду. Ініціатор перевірок — Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман — вимагає наведення ладу в закладах, що нехтують безпекою громадян.

— Недотримання правил безпеки призводить до жертв. Ми на сьогодні маємо справу з безвідповідальністю, з якою миритися не збираємось, — заявив Глава Уряду під час засідання Кабміну.

Голова ДСНС України Микола Чечоткін поінформував про попередні результати перевірок громадських місць. Наразі оглянуто 1319 об’єктів, зокрема школи, лікарні, торговельні центри. Найгірший стан з виконанням рекомендацій у Донецькій, Сумській та Тернопільській областях: тут не виконано 60% приписів на усунення виявлених порушень правил безпеки. Таку ситуацію Володимир Гройсман назвав неприпустимою.

Як повідомили в Управлінні ДСНС у Чернігівській області, перевіркам підлягають 1166 об’єктів, у тому числі 151 торговельний центр, 65 лікувальних закладів, 950 шкіл і дитячих садків. Розпочато огляд стану техногенної та пожежної безпеки у 114 закладах: 100 дошкільних та загальноосвітніх навчальних, 2 — охорони здоров’я зі стаціонарним лікуванням, а також у 12 торговельних підприємствах, культурно-видовищних та дозвіллєвих установах. До речі, при перевірці останніх рятувальники виявили 22 порушення. Приписи також доведеться виконувати дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам, які мають 35 порушень.

Найчастіше на об’єктах несправні автоматичні системи протипожежного захисту, внутрішнє протипожежне водопостачання, потребують заміни або ремонту системи електропостачання, в деяких варто перепланувати шляхи евакуації. Є й такі, в яких відсутні первинні засоби пожежогасіння.

За порушення вимог пожежної безпеки та невиконання запропонованих приписами заходів до адміністративної відповідальності притягнуто керівників двох об’єктів.

За інформацією Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України та Управління ДСНС України в Чернігівській області